MENÜ
2021. november 28.
Stefánia
Gumikesztyű-ínség a klinikán, a dolgozók maguk veszik meg 3-4 ezerért

Gumikesztyű-ínség a klinikán, a dolgozók maguk veszik meg 3-4 ezerért

http://hvg.hu/

Két hete gyakorlatilag megtiltották a fertőzéseknek különösen kitett egyetemi klinikán a gumikesztyű használatát, kivéve a fekélyambulancián és a műtőben. Az orvosoktól a takarítókig mindenki nejlonkesztyűt használ.

A kórokozók terjedésétől tartó dolgozók elkezdték saját maguk megvenni a gumikesztyűket, dobozát 3-4 ezer forintért. Az intézkedés oka, hogy egyik nap elfogyott a kesztyű a műtőben. Az intézet tagad, azt írják, hétfőn munkavédelmi ellenőrzés volt az intézményben, de nem tártak fel hiányosságokat.

Gyakorlatilag betiltották a gumikesztyű viselését a SOTE Bőr- Nemikórtani és Bőronkológiai Intézetében március végén. A fertőzéseknek leginkább kitett intézetben akut pénzhiányra, illetve arra hivatkozva hordatnak neljonkesztyűt a dolgozókkal, hogy az egyik nap egyszerűen kifogyott a gumikesztyű a műtőben, és emiatt operációkat, kezeléseket kellett elhalasztani – adta hírül az Index.

Az intézkedés az orvosokra, ápolókra, takarítókra és egyéb szakdolgozókra is vonatkozik. Kivétel azonban a műtő és a fekélyambulancia, a maradék gumikesztyű-állományt az ottani munkatársak használhatják. Az ápolónők ugyanakkor két hete védelem nélkül cserélnek ágyneműt és végzik el a többi beavatkozást. Ugyanígy az orvosok is nejlonban vizsgálják a betegeket, ami fertőzésveszélynek teszi ki őket, és a betegeket is.

Eközben a kórház munkavédelmi oktatásán arra tanították a dolgozókat, hogy a nejlonkesztyű nem véd a kórokozók terjedésétől.

Az intézet azért különösen fertőzésveszélyes, mert igen széles körű panaszokkal érkeznek a betegek: sok hajléktalan jön fekélyes, fagyásos sérülésekkel, de van egy osztály autoimmun-betegeknek is, akiknek a védekezőképessége különösen alacsony.

A kórház munkatársai felháborodtak, amikor március végén Kárpáti Sarolta bejelentette a gumikesztyűínséget. Bencés Ilona klinikai főnővér fel is szólalt, mondván, szerinte ebben az esetben nem állnak rendelkezésre az intézetben a betegellátás alapvető feltételei, de az igazgató azt mondta, megvannak a szükséges feltételek.

Az Indexnek ugyanakkor több kórházi dolgozó azt mondta, hogy a szobákban már rég nincs szappan, kézfertőtlenítő, és a gumikesztyű-nélküliséggel együtt ez már tényleg veszélyes. Vécépapírt, kéztörlőt is felváltva, beosztás szerint vásárolnak maguknak az ott dolgozó orvosok.

Két hete a gumikesztyűt is maguknak veszik a dolgozók, egy dobozt kb. 3-4 ezer forintért.

A SOTE klinikája a lapnak tagadta, hogy ilyen intézkedést vezettek volna be: "nincs korlátozás a védőeszközök használatában" – írták. Válaszuk másik részében ugyanakkor "védőkesztyűt" emlegetnek, ami alatt a nejlonkesztyűt is érthetik, bár a lap konkrétan a gumikesztyűk meglétére kérdezett rá. A dolgozók szerint az igazgatói utasítás szóban hangzott el, ahogy a korábbi operatív rendelkezések is.

A Társaság a Szabadságjogokért elkezdte gyűjteni a kórházi fertőzéssel kapcsolatos haláleseteket, csaknem egy időben azzal, hogy az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport tagjai közleményt adtak ki a kórházak lesújtó állapotával és a kórházi fertőzések terjedésével kapcsolatban. Az ÁNTSZ tagadta az állításokat, és azzal vádolta az orvosokat, hogy belülről bomlasztják a rendszert.

SOTE: A gumikesztyűt senki sem tiltotta be, műtét sem maradt el

A cikk megjelenése után a Semmelweis Egyetem közleményt adott ki, amelyben azt írták, nem tiltották meg a gumikesztyű használatát az intézetben dolgozó orvosoknak, ápolóknak, takarítóknak és egyéb szakdolgozóknak a bőrklinikán, ahogy azt az Indexnek küldött válaszukban is jelezték. Hozzátették: védőeszköz a gumikesztyű is.

Az egyik értekezletén arra vonatkozóan hangzott el egy utasítás, hogy a műtéti használatra való gumikesztyűt a műtőben, míg a betegvizsgálatokhoz való egyszer használatos gumikesztyűt betegvizsgálatokra használják. Mindkettő védőeszköz, de más típusúak – mindez teljes összhangban van az egyetem szabályzataival és a WHO ajánlásával is – állt a közleményben.

Április 4-én a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán szokásos munkavédelmi ellenőrzés történt, amely kiterjedt arra, hogy a dolgozók rendelkeznek-e védőeszközökkel, illetve használják-e azokat; az ellenőrzés nem állapított meg hiányosságot – közölték.

Határozottan cáfolták azt az információt is, hogy az egyetemen a gumikesztyű hiányában műtétek maradtak el.