MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Gondozóközpont lett egy faluból

Gondozóközpont lett egy faluból

sokszinuvidek.24.hu • fotó: elpais.com

Saját fesztivállal is küzdenek az elnéptelenedés ellen. Lehet, hogy az ilyen típusú, nyugdíjasbarát falvaké a jövő?

Pescueza egy spanyolországi falucska, Cáceres tartományban. 168 ember él itt, a lakosság 65 százaléka 60 évesnél idősebb. Az egyik legfiatalabb lakója maga a polgármester, a 43 éves José Vicente Granados, aki korábban pap volt, de jó pár évtizede kilépett és megnősült. Amikor 2007-ben először megválasztották a Szocialista Párt (PSOE) helyi polgármesterévé, az iskolát már bezárták, mert nem volt elég gyermek.

Pescuezában az elnéptelenedés már hangosan kopogtatott az ajtón

2008-ban a falu elindította az El Festivalinot, a világ legkisebb fesztiválját. A minden év áprilisában megrendezett esemény összehozza a színházat és a tradicionális cukorkákkal foglalkozó műhelyeket a falu időseivel – nyilatkozta a polgármester az El Pais című spanyol lapnak.

Az első évben ezer ember jött el a kis falu még kisebb fesztiváljára. 2019-ben azonban már közel tízezren voltak kíváncsiak rá.

Maga a fesztivál is része a „Maradj velünk” elnevezésű projektnek, amelynek célja, hogy az idős lakosok számára helyben biztosítsák a szükséges szolgáltatásokat, abban a reményben, hogy továbbra is függetlenek maradhassanak.

A program 2011 óta működik, a Pescueza Barátainak Egyesülete, a Demokratikus Nyugdíjszövetség (UDP) és Extremadura regionális kormányának támogatásával. Itt vannak idősek. Ezt ki kell használnunk – magyarázza a programot Vicente.

Létrehoztak hát egy falusi gondozóközpontot, amely 24 idős befogadására képes napközben, éjjel pedig négy embernek ad helyet – azoknak, akik teljes szolgáltatást szeretnének. A magánkézben működő központ 10 helyi alkalmazottat foglalkoztat, akik közül néhányan csak a közelmúltban lettek regisztrált lakosok.

A parányi faluban emellett a házakat és utcákat is fokozatosan az ott élő idősek igényeihez igazítják. Az akadálymentesítés mellett több mint 100 méter hosszú korlátot is felszereltek, hogy az idős embereknek megkönnyítsék a közlekedést a meredekebb utcákon is.

Több mint 850 ezer 80 év feletti ember él egyedül Spanyolországban

Az elöregedés és elnéptelenedés problémája nem csupán Pescuezát sújtja, hanem Spanyolország belső térségeit is. A városokba történő migráció miatt hatalmas területeken drámai módon csökkent itt a népesség. Spanyolország 22 tartományában a lakosság egyharmada már 65 éves vagy annál idősebb, míg az országos átlag 16,7 százalék.