MENÜ
2021. február 28.
Elemér
Gombaveszély és a britek legendás almafája

Gombaveszély és a britek legendás almafája

index.hu • fotó: news.experiencenottinghamshire.com

Gomba fenyegeti a több mint 200 éve ültetett első nagy-britanniai Bramley-almafát.

A nottinghami egyetem kampányt szervezett a brit nemzeti identitás és konyhaművészet jelképének számító almafa megmentésére, írja az MTI.

1990-ban az almafák atyját már kidöntötte egy vihar, de túlélte. Ezúttal egy, a gyökerén élősködő gomba támadta meg, és a Nottingham Trent Egyetem meg kívánja venni az udvarházat és telket, ahol áll, hogy a lehetőség szerint meghosszabbítsa a fa élettartamát.
"A Bramley az ország sütéshez-főzéshez használt kedvenc almafajtája, és az első fának olyan kulturális jelentősége van az ország számára, hogy mindenképpen közbe akarunk lépni a megmentése érdekében" – mondta Robert Mortimer, az egyetem környezettudományi karának egyik vezetője.

A savanykás ízű Bramley almát desszertekhez használják, és a XIX. század óta belőle készül az almáspite, amióta egy kislány, Mary Ann Brailsford 1809 és 1815 között elültette a magját, amelyet valahol a kertje mélyén talált.
Negyven évvel később az udvarház új tulajdonosa, Matthew Bramley megengedte a kertészének, hogy hajtásokat metsszen a fáról, azzal a feltétellel, hogy róla nevezi el a fákat. Napjainkban több mint 300 Bramley ültetvényes évente 83 ezer tonna almát termeszt. A süteményeken kívül a Bramley fajtájú almát almabor készítéséhez is felhasználják.