MENÜ
2019. augusztus 26.
Izsó
Generációváltás: a fiatalokba és a legmodernebb technológiába kell befektetni

Generációváltás: a fiatalokba és a legmodernebb technológiába kell befektetni

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Együttműködési megállapodást írt alá a „Csapó„ a Syngenta Magyarországgal.

A modern, fenntartható mezőgazdaság csak magasan képzett, motivált fiatal szakemberekkel működhet. Ennek szellemében kötött együttműködési megállapodást a szekszárdi AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola, Kollégium és a Syngenta Magyarország. Simonné Szerdai Zsuzsanna, az ország legnagyobb agrárszakképző iskolájának főigazgatója és Matthew Pickard, a Syngenta ügyvezető igazgatója írta alá a jövőt meghatározó dokumentumot február 25-én Szekszárd-Palánkon, valamint ez alkalommal kötötték meg a szerződést a programban résztvevő első ösztöndíjas tanulóval, Sáfrány Péterrel.

Az AM DASZK Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium az ország legnagyobb agrárszakképző intézménye. Gazdag oktatási palettáján három szakgimnáziumi szak mellett érettségi után mezőgazdasági technikus, állattenyésztő és állategészségügyi technikus, valamint közszolgálati ügyintéző képzettséget biztosít diákjainak. Hároméves szakképzési programjuk keretében gazda, húsipari termékgyártó, pék szakmákban tanulhatnak a 8. osztály befejezése után a fiatalok. Az intézmény tanüzemében 82 hektáron őszi búzát, őszi árpát, kukoricát, napraforgót és lucernát termesztenek. Az üzem kertészetében gyümölcsfákat gondoznak, dísznövény- és fűszernövény termesztéssel foglalkoznak. Több mint száz négyzetméteres üvegházban palántát, a fóliasátorban paprikát, paradicsomot, salátát nevelnek tanáraik útmutatása szerint. Az iskola állattartó telepén szarvasmarhákat, sertéseket, juhokat és lovakat gondoznak.

– Iskolánk mindig feladatának tekintette, hogy tanulóink a gyakorlatok során megismerkedjenek a legmodernebb technikai eszközökkel, gépekkel, a legkorszerűbb eljárásokkal – fogalmazott Simonné Szerdai Zsuzsanna főigazgató. – Fontos, hogy valós körülmények között sajátíthassák el a tudást. Partnerségünk alapvető célja, hogy a fiatalok a mezőgazdaságban és az élelmiszergazdaságban a jövőjük szempontjából piacképes, vonzó életpályát találjanak. A középfokú agrárszakképzés megerősítésével felkészült szakember-utánpótlást igyekszünk biztosítani a gazdálkodók számára. Mindezt segítheti a Syngentával, az országban elsőként aláírt képzési megállapodás – tette hozzá az előadó.
Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? A főigazgató asszony elmondta, hogy az együttműködés keretében a Syngenta szakértői szakmai előadásokat tartanak a modern növényvédelem, precíziós gazdálkodás és a fenntartható mezőgazdaság témakörében. A szakirányú képzésben részt vevő diákok számára a vállalat szakmai kirándulást szervez a zalai Dióskálon kialakított farmra, melyet a Syngenta hat évvel ezelőtt hozott létre. Itt, a 700 hektáros gazdaságban valós gazdálkodási körülmények között ismerkedhetnek meg a diákok a jövedelmező termesztéstechnológiákkal, talajkímélő és környezettudatos művelésmóddal. A pilotprogram ezentúl ösztöndíjjal segíti egy kiválasztott mezőgazdasági szakgimnáziumi osztályos tanuló szakmai előmenetelét.

Az első ösztöndíjas a 11. évfolyamba járó Sáfrány Péter, aki a szerződésnek köszönhetően havi 30 ezer forint ösztöndíjban részesül. Péter egy őszi búza csávázási kísérletben vesz részt tanára, dr. Grósz Gergely irányításával. Tervei szerint a kísérlet tapasztalatait dolgozatban összegzi, amit a Csapó Dániel Emlékversenyen mutat majd be. Kérdésünkre elmondta, hogy jövőjét mindenképpen az agráriumban képzeli el, szülei Dégen laknak, családi gazdálkodók, ezért is jelentkezett Palánkra, a Csapóba.
Sokatmondó tény, hogy az együttműködési megállapodást Matthew Pickard, a Syngenta ügyvezető igazgatója írta alá, személyes jelenlétével is megerősítette Magyarország vezető agrárvállalatának filozófiáját. „Fontosnak tartjuk a felnövekvő generációk szemléletformálását, kötődésük kialakítását az agrárium iránt, különösen egy olyan nagy hagyományokkal bíró és meghatározó mezőgazdasági vidéken, mint Tolna megye. A jövő szempontjából nagy szükség van felkészült, motivált fiatalokra, akik pár évtizeden belül kulcs-
szerepet játszanak majd a mezőgazdaságban. A most megkötött megállapodás az első a sorban, köszönet az iskolának a nyitottságért – mondta Matthew Pickard, majd hozzátette: – A generációváltáshoz nem elegendő a legkorszerűbb technikába és technlógiába való beruházás, hanem ugyanilyen fontos a fiatalokba való befektetetés. 

A képen: Az együttműködési megállapodás aláírása (jobbról): Simonné Szerdai Zsuzsanna főigazgató, Sáfrány Péter ösztöndíjas tanuló és Matthew Pickard, a Syngenta Magyarország ügyvezetője