ERÖV csík
MENÜ
2018. március 24.
Gábor, Karina
Futótűzként terjed Soros György írása

Futótűzként terjed Soros György írása

napi.hu

Óriási pályát futott be Soros György magyar származású üzletember két hétfői megszólalása a világsajtóban.

Highly Cited – ez a címke olvasható a Financial Times (FT) hétfőn reggel megjelent Soros-interjúja mellett a Google-ön, és ebben semmi túlzás nincs. A világsajtó felkapta a magyar kormányról nem éppen hízelgő képet festő interjút és a Soros György saját internetes site-ján megjelent cikket.
Komócsin Sándor, 2017. november 20. hétfő, 16:25
Hozzászólok Elküldöm Ajánlom

A Google-keresés több mint egy tucat találatot ad fel. Az egyik eredeti forrás, a Financial Times (FT) cikke mellett a Highly Cited, azaz gyakran idézik megjegyzés szerepel. A Soros György saját weboldalán megjelent írás, amely pontról pontra cáfolja a nemzeti konzultációs kérdőív állításait, a Most Referenced, azaz a legtöbbször hivatkozott címkét érdemelte ki.

Nyugaton és Keleten

A legnagyobb hírügynökségek közül a Bloomberg és a Reuters is idézi az FT-interjút és az üzletember véleménycikkét. Megütötte az ügy a CNBC, a U.S. News & World Report és az amerikai Politico európai kiadásának ingerküszöbét is. A keleti sajtóorgánumok nem kevésbé lelkesen idézik Soros mondandóját. Az orosz állami támogatást élvező Sputnik International mellett a szerb B92 és a bolgár Novinite is átvette a hírt, amely több izraeli sajtóorgánumon is olvasható.

A cikkek címeikben két elemet emelnek ki Soros megjegyzései közül. Vagy azt, hogy az üzletember szerint a magyar vezetés antimuszlim és antiszemita hangulatot keltő propaganda-hadjáratot folytat ellene, vagy azt, hogy a magyar kormány az európai bevándorlásról alkotott véleményével kapcsolatban hazugságokkal traktálja a választókat.

Magánemberek a célkeresztben

A Bloomberg átvette az FT-ingerjúból Soros György megjegyzését azzal kapcsolatban, hogy a magyar titkosszolgálatok vizsgálhatják a civil szervezetek tevékenységét. Az üzletember hangsúlyozta, hogy attól tart: ennek nyomán nem pusztán szervezetek, hanem az azokat vezetők, azaz magánszemélyek ellen is eljárások indulhatnak. Ez volt a fő oka, hogy megtörte a vele szemben indult magyar kormánykampánnyal kapcsolatos eddigi hallgatását.

A Reuters emlékeztet arra, hogy a 87 éves üzletember, aki régóta támogatja a liberális ideálokat és a nyitott határokat Kelet-Közép-Európában, ütközőpályára került a jobboldali, nacionalista politikusokkal, főként Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormányával. A hírügynökség szerint a Fidesz választási kampánya kezdődött meg a nevető Sorost fekete-fehérben ábrázoló plakátokkal, amelyek arra biztatják az embereket: ne hagyják, hogy ő nevessen a végén.

A Sputniknews az üzletember saját közleményére helyezi a hangsúlyt, felsorolva a nemzeti konzultáció néhány állításait, majd hozzátéve, hogy Soros szerint ezek hazugságok, illetve súlyos torzításai az európai bevándorlással kapcsolatos mondanivalójának.