Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Fűtési lehetőségek

Fűtési lehetőségek

otthonneked.hu

Napjaink legnépszerűbb fűtési megoldásai, alternatívái.

Most, hogy már véget ért az indiánnyár is, itt az idő fűtési rendszerünk alapos átvizsgáltatására, illetve újragondolására – amennyiben építkezünk. Mutatjuk, milyen megoldásokkal, lehetőségekkel találkozhatunk hazai ingatlanok esetében?

Ahány ház annyi szokás – szokták mondani. Más lesz a jó megoldás kis lakásoknál, ahogyan a családi házak, a vidéki illetve nagyvárosi otthonok tekintetében is. Épületeink felújítása, vagy új építés esetén az építtetők sok esetben költséges és bonyolult megoldásokat javasolnak számunkra.

Korszerűbb, vagy hagyományosabb fűtési alternatívákból ma már szép számmal akad, csak győzzük kiválasztani a megfelelőt. Ezúttal a hagyományos megoldásokat tekintjük át…

1. Kandalló – az igazi fatüzeléses megoldás nem csupán dísztárgya lehet egy meghitt otthonnak!

Egyre kevesebbet gondolunk pl. a fatüzelésre, melynek egyszerűsége és nagyszerűsége vitathatatlan, hangulata pedig semmi mással nem helyettesíthető. Egy valódi kandalló semmi mással össze nem mérhető hangulatával, és melegséggel árasztja el otthonunkat

Sokan csupán dísztárgyként, hangulatfokozó elemként gondolnak egy meghitt, valóban igazán bensőséges, meleg otthont megidéző kandallóra, pedig kis odafigyeléssel fűtésünk meghatározó egységévé is válhat. Ehhez ésszerűen kell elhelyezni, megfelelő minőségűt, méretűt, és lakásunkhoz megfelelő fűtőértékűt választani, illetve a fatüzelés mellett célszerű azért egy alapfűtést is behelyezni a rendszerbe. Léteznek ma már kombinált megoldások: fűtőpanelek, elektromos fűtés és a kandalló, s ezek is vezérelhetők okos otthonmegoldásokon keresztül.

2. Egyszerű kiépítésű, de mára már elavult: a konvektoros fűtési mód

A megdöbbentő tény, hogy a hazai háztartások kétharmadában még mindig konvektorral fűtenek, pedig ez a megoldás kevésbé gazdaságos. A tavalyi év pályázatán igyekeztek javítani a helyzeten (Otthon Melege program), már akinek sikerült időben, a megnyitástól számított alig 24 órán belül benyújtaniuk pályázatukat. A konvektorok előnyei mindenképp az egyszerű kiépítés, az alacsony beruházási költség voltak - a gazdaságosság akkoriban még nem volt szempont. Mára már a biztonsági előírások nem engedik a z oldalfali égéstermék-kivezetést, ha van rá lehetőség, a tető fölött kell kivezetni a mérgező anyagokat is tartalmazó égéstermékeket. A korszerű készülékek szabályozása már egész modern, a cirkókhoz hasonló.

Léteznek már ilyen modern külsővel, futurisztikus dizájnnal, és innovatív technológiával ellátott gázkonvektorok is!

A régi típusú készülékállomány még továbbra is felújításra, cserére szorul, azonban a korszerű, vagy korszerűsített konvektorok ventillátoros zárt égésterükkel kifejezetten jók, különösen a kisebb, 50 négyzetméteres vagy az alatti lakásméret esetében. A korszerű, vizes-konvektorokhoz pedig akár 3-4 radiátor is kapcsolható, és ha szerencsések vagyunk, megúszhatjuk az igencsak költséges kémény-bélelést is.

3. Kondenzációs kazán – a gázkazánok favoritja ma a legnépszerűbb

A legnépszerűbb gázkazán – megoldás ma napjainkban, hiszen hatékony technológia és korszerűség övezi, ám tény, hogy sikerét leginkább a jogi szabályváltozásnak köszönheti. Az egyre inkább növekvő költségek enyhítésére napjaink egyik legnépszerűbb megoldása a kondenzációs kazán. A gázkazánok fejlődése, azok hatásfokának emelése a veszteségek csökkentésén alapszik, a veszteségek csökkentése pedig kondenzációhoz vezet: a földgáz égése során nagy keletkező, nagy mennyiségű vízpára kicsapódik, ha az égéstermék hőmérsékletét csökkentjük.

A kondenzációs kazán abban tér el ugyanis a hagyományos kazán működési elvétől, hogy az égés során a füstgázokban lévő, rejtett hőt felhasználva, tovább növeli a kazán hatásfokát.

A kondenzáció maga az égéstermékből kicsapódó pára, melynek segítségével kéményünkből csak a langyos füstgázok távoznak.

Kondenzációs kazánunk ideális működését még tovább fokozhatjuk a kifejezetten nagyméretű, nagy felülettel rendelkező hőleadók telepítésével. A tudatosan nagy, kissé túlméretezett radiátorok, falfűtés illetve padlófűtés a lehető legjobb megoldás, ha a kondenzációs kazán mellett tesszük le a voksunkat.

4. Nordinova radiátorokkal a nagy fűtőfelületről, és a letisztult, minimalista dizájnról egyaránt gondoskodhatunk

Dönteni azonban csak akkor tudunk, ha megismerjük valamennyi módot, lehetőséget – így javasoljuk, tartson velünk legközelebb is, ahol további három, az eddigieknél még modernebb fűtési alternatívát mutatunk: az elektromos fűtés, a hőszivattyúk, illetve a hűtésre és fűtésre egyaránt használható klímaberendezések.