Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Francia szőlőfajta lehet a kínai borászat zászlóshajója

Francia szőlőfajta lehet a kínai borászat zászlóshajója

agroforum.hu

A szőlőt először 2001-ben telepítették kínai ültetvényeken, 15 másik francia szőlőfajtával együtt.

A fajta mintegy 60 évvel ezelőtt került kialakításra Paul Truel professzor keze munkája nyomán, mint a cabernet sauvignon és a grenache keresztezése – olvasható a decanter.com-on. A cél egy olyan fajta kialakítása volt, amely a cabernet sauvignon-hoz hasonlóan ízletes, ugyanakkor a grenache-nak megfelelő hőtoleranciával bír Languedoc régióban. A nevét egy helyi, mediterrán partvidéki faluról, Marseillanról kapta. A fajta termőterülete immár bőven francia határokon túl kígyózik, beleértve Argentínát, Brazíliát, Spanyolországot és az Egyesült Államokat is, de hazáján kívül a legnagyobb területen Kínában található meg.

A szőlőt először 2001-ben telepítették kínai ültetvényeken, 15 másik francia szőlőfajtával együtt, a két kormány által kezdeményezett Domaine Franco Chinois borászati együttműködésnek köszönhetően, a hebei Huailai régióban. A mindössze 2,75 ha-ral induló marselan alatt mára csaknem százszorosára, több mint 260 hektárra duzzadt a termőterület és gyors ütemben terjeszkedik az ország több nagy borvidékén, többek között Xinjiang, Gansu és Ningxia területén.

“A szőlő élénk lila színű, friss és aromás érett gyümölcsöket és cabernet-et idéző mentás karakterrel jellemezhető” – mondta Li professzor, a Domaine Franco Chinois volt főborásza. Hozzátette, hogy a szőlő jó terméspotenciállal rendelkezik nagy fürtjeinek és apró bogyóméretének köszönhetően. A betegségekkel szembeni ellenálló képességének köszönhetően Kína rendkívül változatos borvidékein is jól telepíthető. A cabernet-hez hasonlóan lassan érik. A fajtából készített borok általában jól kiegyensúlyozottak, mérsékelt tanninnal és testtel, gazdag vörös, valamint fekete gyümölcsös jegyekkel, virágos és növényi fűszerekkel jellemezhetők. Noha a cabernet sauvignon továbbra is a kínai borvidékek vezető fajtája, a marselan alapú tiszta borok és házasítások egyaránt megkezdték minőségi potenciáljuk bemutatását.

A jelentős díjak sorából kiemelve egyet: 2017-ben a Grace Vineyard által bemutatott Tasya’s Reserve Marselan 2015 elnyerte a Decanter Asia Wine Awards (DAWA) fődíját.