MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Fiatalok halnak meg egy őrült diktátor miatt

Fiatalok halnak meg egy őrült diktátor miatt

24.hu

A volt sakkvilágbajnok Garri Kaszparov élesen kritizálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Ez tragédia az országom számára. Fiatal oroszok ezrei halnak meg emiatt az őrült diktátor miatt. Sokan közülük Putyin idejében születtek és az ő idejében is halnak meg – fogalmazott az 58 éves Kaszparov a német Frankfurter Allgemeinen Zeitungnak adott interjújában.

A sakkozó hozzátette: azt reméli, hogy ez a háború a rezsim összeomlásához vezet majd.

„A hidegháború vége óta ez az első eset, hogy szinte az egész világ összetart. A legmerészebb álmaiban sem gondoltam volna, hogy négy-öt nap leforgása alatt ilyen szolidaritás jöhet létre” – mondta Kaszparov, aki 1985 és 2000 között ült a sakkvilág trónján, és évek óta az orosz elnök bírálója.

Folyamatosan azt kérdezik tőlem, hogy minek kell történnie: több millió tüntetőnek kell kiállnia a Vörös térre? Palotapuccs következik? Beavatkoznak az oligarchák? Ez mind együtt. Amikor a diktatúrák véget érnek, soha nem lehet megjósolni, hogy ki teszi meg az utolsó lépést – mondta a sakknagymester, aki szerint Putyin „elvesztette az irányítást”.

„22 év után, amikor ekkora hatalommal rendelkezel és senki nem kritizál, akkor nehéz észnél maradni. Mindent a saját buborékából lát. Tudjuk, hogy csak nagyon kevesekben bízik és nem használja az internetet. Így hogy maradjon valaki reális?” – fogalmazott Kaszparov.