MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Fiatal magyar focista mutatkozik meg a BL-ben

Fiatal magyar focista mutatkozik meg a BL-ben

index.hu

Magyar játékost még nem vártunk ennyire a BL-ben.

Az osztrák Salzburg tavaly tizenegyedszer futott neki a Bajnokok Ligája selejtezőjének és mindaddig egyszer jutott főtáblára, még 1994-ben. Az angol csapatok remek tavalyi szereplése viszont most játék nélkül juttatta a főtáblára a klubot.

Ami a legjobb hír Szoboszlai Dominiknak, mert a 18 éves magyar középpályás így meg tudja mutatnia magát a legfontosabb sorozatban. A Salzburg kedden a belga Genket fogadja 21 órától. Ebben a csoportban van még a Liverpool és a Napoli is, óriási bravúr lenne valamelyiket sztárcsapatot elütni a folytatásból.

Szoboszlai lesz az ötvenegyedik magyar játékos a sorozatban, ilyen fiatalon azonban még senkinek sem sikerült eljutni az elitsorozatba. Ezért is különösen fontos, hogy milyen terhelés fog kapni a hat meccsen, mennyire lesz játékban, mennyit tud fejlődni.

A középpályás ugyanis most a toptehetségek közt van, a sztárklubok folyamatosan elemzik a teljesítményét. Egyúttal azt is értékelni fogják, hogy pillanatnyilag a legjobb helyen van-e, vagy már jobb lenne hétről-hétre a Bundesligában edződnie.

Szoboszlai lehet az első olyan magyar játékos, aki három-négy szezont is lehúzhat magas szinten, állandó kezdőként, ami korábban senki másnak nem sikerült. Emlékezhetünk, Szabics Imre ugyan fantasztikus játékkal nyerte meg a meccset a Stuttgartnak a Manchester United ellen (2-1, gól és gólpasszos), néhány hónap kimagasló játék után nem tudott a top közelében maradni.

Szoboszlai úttörő lehet ebben is. Ahogy abban is az volt, hogy a hazai akadémiákat kikerülve, a versenyhelyzetet vállalva eljutott az európai futball legmagasabb szintjére. Sokszor hangoztatott példa, a kezébe adták a mezét. Vagyis olyan tempó és harc volt az edzésen, hogy a bemelegítő trikót letépték róla.

A Villarreal is akarta a Salzburggal egy időben, a jelek azt mutatták, az édesapa, Zsolt jól döntött.

Már az eddigi átigazolási szezonban is szinte minden nap felmerült, melyik sztárcsapat szeretné leigazolni. Épp ezért érdemes végignézni, hová tudta eladni a játékosait a Salzburg az előző időszakban. Az elmúlt négy évet néztük végig.

2016: Keita, Upamecano, Bernardo – mindhárom RB Leipzig.
Keita alapember volt a Liverpoolban, de megsérült, és most sincs a csapatban. Upamecano Lipcsében maradt, Bernardo Brightonban van.

2017: Wanderson (Krasznodar), Laimer (Galdbach), Lazaro (Hertha)
A brazil csatár 8 meccset kapott ebben a szezonban a Krasznodarban. Laimer stabil kezdő Lipcsében, Lazaro a Herthában.

2018: Haidara (Lipcse), Caleta-Car (Marseille), Berisha (Lazio), Oberlin (Basel)
Haidara kiegészítő ember, a horvát Caleta 20 meccset kapott a francia klub védelmében tavaly, idén azonban csak egyet. Berisha peremember, Oberlin már Belgiumban van, a Zulte Waregemnél, nem tudta a svájciak kezdőjébe beverekedni magát.

2019: Dabour (Sevilla), Schlager (Wolfsburg), Lainer (Gladbach), Samassekou (Hoffenheim), Wolf (Lipcse)
A 27 éves Dabour még nem mutatkozott be a Sevillában, a szintén 27 éves Lainer viszont nem hiányzott eddig bajnokiról. Schlager játszik a Wolfsburgban, Wolf egyelőre nem Lipcsében, de ott csatárposzton nagy a kínálat. Samassekou két meccsen 33 percet kapott, vagyis az átmenete nem zavartalan.

Jól látszik, a Salzburg egy igazi soknemzetiségű gyár, hiszen elefántcsontparti, guineai, mali, izraeli, brazil, horvát játékosokat is elindítottak az osztrákok mellett. A Salzburgban bíznak a nagyobb klubok, de amint a példa mutatja, még így sincs garancia arra, hogy olyan felkészítést kapnak a játékosok, amivel azonnal szintet tudnak ugrani.