Alisca Terra felső banner
MENÜ
2018. december 10.
Judit
Fenntartható és élhető: inspiráló munkahelyek

Fenntartható és élhető: inspiráló munkahelyek

miapalya.blog.hu

Egyre több olyan hely létezik, ahol igazán öröm a munka. 

A munkahely nem csak azt jelenti, hogyan és mivel keresed a pénzed, hanem azt is, hogy hol és milyen körülmények között. A korszerű technológiák és az emberközpontú tervezés köszönhetően egyre több olyan hely létezik, ahol igazán öröm a munka. 

A seattle-i Bullitt Centert „élő épületként” minősítik tulajdonosai, mert annyira illeszkedik a benne dolgozók természetes szükségleteihez. A hatalmas „kalap” a tetején természetesen teljes egészében napelem-panelekből áll, melyek termelése éves szinten fedezi is az épület áramfogyasztását: energiaszükséglet kipipálva.
Az épület összegyűjti és megszűri az esővizet, amellyel az irodák vízigényét részben fedezi: a mosogatás, takarítás vízigénye nagyrészt megoldva. Bakteriális komposztáló-egységek segítségével helyben semlegesíti a csatornahulladékot, vagyis az itt dolgozók nem terhelik a város központi csatornarendszerét.
Szóval, ha a hatékonyság és fenntarthatóság a cél, akkor mindenképp újat kell építeni? Korántsem, pontosan erre kerestek ellenpéldát a Powerhouse Kjørbo tervezői. Amint látható, ezek bizony a nyolcvanas években épült, klasszikus irodaépületek, ma már mégis több energiát termelnek, mint amennyit fogyasztanak, köszönhetően a napelemeknek, az újraszigetelésnek, a szellőztetőrendszereknek, és a modern világításnak.
De hogyan lehet igazolni, mennyire „önellátó” és környezetbarát egy munkahely? Erre a célra jöttek létre az olyan, nemzetközileg elismert minősítési rendszerek, mint a BREEAM.
Ma már szinte minden nagyobb ingatlanprojektről, akár irodaházról, akár lakótömbökről van szó, általánosan elmondható, hogy van ilyen minősítése, és persze minél magasabb, annál jobb. A 90-es években indult ez a rendszer Nagy Britanniában, legutóbb 2014-ben dolgozták át, azóta több, mint 70 országban elfogadott, illetve számos európai országban számos alközpont alakult, amelyek saját, specializált módszerrel mérik fel a minősítésre pályázó épületeket.