MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Félmillió ukrán menekült befogadására készülnek fel

Félmillió ukrán menekült befogadására készülnek fel

magyarhang.hu

Fegyveres konfliktus esetén akár félmilliónál is több menekült érkezhet Romániába.

 

Románia nem számít nagyméretű menekültáradatra az ukrán válság kapcsán, de felkészült arra, hogy fegyveres konfliktus esetén akár félmilliónál is több menekült érkezik az országba – mondta kedden Vasile Dincu védelmi miniszter.

Dincu újságírók érdeklődésére kifejtette: a belügyminisztérium és a helyi hatóságok valamennyi, határ menti városban felkészültek a menekültek elhelyezésére, akárcsak 2014-ben. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a Krím-félsziget akkori orosz annektálása nyomán sem özönlötték el Romániát az ukrán menekültek. Aki elhagyta a Krím-félszigetet, az inkább Lengyelországba ment.

Dincu úgy értékelte: a katonai konfliktus minden „feltétele” adott, de még semmi sem dőlt el, van még remény arra, hogy „a diplomaták beszéljenek, ne a katonák”.

A védelmi miniszter honfitársait megnyugtatandó kijelentette: jelenleg egyetlen olyan előrejelzés sincs, amely szerint egy térségben kirobbanó katonai konfliktus Romániára is átterjedne. „Persze egy ukrajnai konfliktus az egész térséget érintené, de ez nem jelenti azt, hogy háború lesz a mi területükön” – mutatott rá a román védelmi miniszter.

Korábban Lucian Bode belügyminiszter is jelezte: Románia felkészült arra, hogy fegyveres konfliktus esetén Ukrajna felől ellenőrizetlen menekültáradat érkezhet az országba. Feltérképezték a lehetséges érkezési útvonalakat, ideiglenes befogadótáborok kialakítását tervezik, megszervezték elektromos energiával történő ellátásukat, valamint a menekültek egészségügyi gondozását.

A Szabad Európa Rádió román adásának honlapja szerint azonban Románia számára az is gondot jelent, hogy méltó elhelyezési körülményeket biztosítson az ország területére érkező menedékkérőknek. A médium szerint tavaly csaknem ezer illegális bevándorló kért menedéket a román hatóságoktól, az ország területén működő hét – menedékkérők elhelyezésére kialakított – befogadóközpont telítettsége pedig mintegy 70 százalékos volt, olyan körülmények között, hogy a migránsok – és menedékkérők – száma mintegy 50 százalékkal nőtt 2020-hoz, és megnégyszereződött az előző évhez képest.