MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Félbevágott napelemek

Félbevágott napelemek

alternativenergia.hu

Elsőre logikátlannak tűnik, hogy ha valamit megfelezünk, attól jobb lesz a teljesítmény.

A közelmúltban látott napvilágot az a hír, hogy a SHARP napelemekkel foglalkozó részlege új, félcellás (half-cut) napelemeket fejlesztett ki és bocsájtott gyártásba. Fontos megemlíteni, hogy ez a cég rendelkezik a legnagyobb tapasztalattal a panelek fejlesztése területén, hisz már több mint 60 éve egy új korszakot nyitott meg a megújuló energiatermelés piacán a termékeivel.

A félcellás napelem tulajdonképpen, ahogy a neve is jelzi, egy olyan panel, ahol a hagyományos táblákhoz képest a cellák két egyenlő részre vannak felosztva, és ennek a kialakításnak köszönhetően pedig a napelemek jobb teljesítmény elérésére képesek. Természetesen nem csak ennyi a különbség az eddig használatos panelekkel szemben, hanem az is, hogy az újfajta modulok két (egy alsó és egy felső) részre vannak osztva, aminek a gyakorlati haszna az, hogy egy napelemből két kisebb jön létre. Az így kialakított cellák körülbelül 2-3%-kal jobb hatásfokkal képesek működni, és így az általuk megtermelt energia is több.

Elsőre logikátlannak tűnik, hogy ha valamit megfelezünk, attól jobb lesz a teljesítmény. Persze ez nem is teljesen így működik, ezért a következőkben elmagyarázzuk, miként is képesek jobb eredményeket produkálni ezek a napelemek. Azáltal, hogy a cellákat megfelezzük, gyakorlatilag a termelés is felére csökken, ami természetesen önmagában nem jár számunkra előnnyel. A kettéosztással viszont tudni kell, hogy javulnak a panel más tulajdonságai: egyrészt az ellenállási veszteség körülbelül 75%-kal csökken, másrészt mérséklődik a cellák hőmérséklete is, amivel jelentősen megnövelhető az élettartamuk, harmadrészt pedig lerövidül a megtermelt áram útja, ami szintén hozzájárul az ellenállási veszteség csökkenéséhez.

Összefoglalóan a megtermelt áram elméleti szinten kevesebb, viszont a rendszer kisebb veszteséggel való üzemelése révén a hozam mégis növekszik végeredményként. A hozamnövekedés mellett nem elhanyagolható az sem, hogy a napelemek élettartama is megnövekszik azáltal, hogy elkerülhetővé válik a felületen a hot-spotok megjelenése. A megnövekedett használhatósági idő pedig gazdaságosabbá teszi az egész rendszert. A félcellás napelem egyik további nagy előnye az is, hogy a panelek részleges beárnyékolása esetén is 50%-os teljesítményen képesek működni.