MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Fegyverrel az iskolában – floridai tanárok

Fegyverrel az iskolában – floridai tanárok

index.hu • fotó: nytimes.com

A jogszabályt a floridai középiskolában történt 2018-as vérengzés hatására alkották meg.

Egy erősen vitatott, májusban elfogadott törvény értelmében keddtől bizonyos tanárok fegyvert is vihetnek magukkal az iskolába. A törvény a tankerületek hatáskörébe utalja a döntést arról, hogy megengedik-e a tanáraiknak, illetve a biztonsági őröknek a fegyvertartást munka közben.

A jogszabályt a floridai Parklandban lévő Marjory Stoneman Douglas középiskolában történt 2018-as vérengzés hatására alkották meg. A lövöldözésben 17-en haltak meg. Jelenleg 39 megye csatlakozott az úgynevezett Guardian-programhoz, viszont a tankerületek csupán töredéke érezte szükségét a tanárok felfegyverezésének. Szeptemberben mindössze 11 tankerületben engedélyezték a tanári fegyvertartást. Azt az állam nem követi nyomon, hogy hány tanár hort ténylegesen fegyvert magánál tanítás közben.

A Guardian-program résztvevői önkéntesek, akik pszichológiai és drogteszten esnek át, és legalább 144 órányi gyakorlaton kell részt venniük. A részvételért 500 dollár üti a markukat. A törvény a hagyományos politikai erővonalak mentén osztotta meg a floridai törvényhozást: a republikánusok támogatták,a demokraták ellenezték. Utóbbiak azzal érveltek, hogy a rendelkezés veszélyes a latin és a fekete diákok számára, mert a lövöldözés előidézte káoszban a pánikba eső, viszont felfegyverzett tanárok könnyen nézhetik e két népcsoport tagjait támadóknak, és lelőhetik őket.

A republikánusok szerint nem úgy kell tekinteni a törvényre, mint ami több fegyvert eredményez az iskolákban, hanem mint ami nagyobb fokú védelmet biztosít a diákok számára.