Tam_Bau
MENÜ
2020. június 6.
Norbert, Cintia
Faragó Zsolt az egyénre szabott  mozgás szószólója

Faragó Zsolt az egyénre szabott mozgás szószólója

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Nem csak edző és vállalkozó, hanem az egészséges életmód szószólója.

Egy súlyos baleset változtatta meg az életét. Huszonévesen maradandó térdsérülést szerzett, másfél év alatt műtétek sorát élte át, ami rádöbbentette, milyen fontos az egészség. Faragó Zsolt ma személyi edzőként dolgozik Szekszárdon, saját stúdiót alapított, az F7 Training Zone az általa fontosnak tartott ideális feltételeket teremti meg. Megszállottan népszerűsíti minden korosztály számára az egyénre szabott mozgás, a helyes táplálkozás fontosságát.

– Tősgyökeres szekszárdi családból származom, kötődöm ehhez a városhoz – mondja Faragó Zsolt. Történetében hosszú út vezetett a Zrínyi iskolában Balogh András nevéhez kötődő súlyzós termi edzéstől a mindent átíró szerencsétlen baleset, operációk sora után a mai sikeres vállalkozásig. Huszonévesen rájött, hogy törékeny az emberi test, és autodidakta módon elkezdte az anatómiával, fiziológiával kapcsolatos tudását bővíteni. Családi vállalkozást indítottak, édesanyjával együtt évekig dolgozott az Egészségtárban, közben természetgyógyászat terén is folyamatosan képezte magát. Személyi edző OKJ-s tanfolyamot végzett, saját programjába beépíti a táplálkozási tanácsokat.

– Mindig abba a problémába ütköztem, hogy a módszereimhez nem volt megfelelő terem, elég tér, és a helyiséget „gyúrós” gépek töltöttek. Én másként dolgozom, a munkámhoz más segédeszközök, berendezések szükségesek. Ezért örülök annak, hogy sikerült elindítani az F7 edzőtermet, ahol optimális környezet adott mindenki számára – mondja a szakember.

– Azt vallom, hogy a személyi edzőnek nem csak az a feladata, hogy ismétléseket, sorozatszámokat határozzon meg bizonyos gépeken, hanem fontos, hogy adott napon milyen lelki, fizikai állapotban érkezik a vendég. A bemelegítés, gimnasztikai során már felmérem, hogy milyen állapotban van, és mennyire terelhető ahhoz, hogy egy óra múlva úgy érezze: elégedett, tett valamit az egészségéért. Mindig azt szoktam mondani: „Csak gyere el hozzám, a többi az én feladatom!” És ez – a visszajelzések alapján – működik, ugyanis, korra, nemre, kondícióra tekintet nélkül, nagyon széles a vendégkörünk. Testépítőkkel nem foglalkozom, erre más kollégáim szakosodtak. De járnak hozzám vállalkozók, orvosok, szellemi munkát végzők, iskolások és nyugdíjasok. A legfiatalabb az a 7 éves srác, akit a Barca klubba beválogattak, fizikailag kell felkészítenem, de különleges az a főorvosnő is, aki nyugdíjasként keresett meg, soha nem sportolt, és most rendszeresen tréningezik. Elismerés számomra, hogy ortopéd orvosok küldik hozzám pácienseiket, ha műtét megelőzésére, izomfejlesztésre vagy rehabilitáció segítésére van szükség.

Faragó Zsolt nem csak edző és vállalkozó, hanem az egészséges életmód szószólója. Amikor elindította az F7 Stúdiót, ami a szolgáltatás jellege miatt bejelentésre működik, megnyitotta a környékben lakók előtt.

Kérdezzük, jónak tartja-e a köztereken, játszóparkokban elhelyezett fittnes eszközöket? Ezekről azt mondja, hiába a kiírás, az emberek nem tudják helyesen használni. Nagy a sérülésveszély, ő például elvitt egy csoportot az Energia Parkba, hogy megmutassa az ottani sporteszközök helyes használatát. Álma, hogy speciálisan, az időseknek hozzon létre egy sportparkot, ami egészségmegőrző és közösségteremő is lehet. De az iskolákba is szívesen megy, ha hívják, örül, ha a gyerekeknek beszélhet, vagy tarthat foglalkozásokat. Sajnos egyre több az iskoláskorú gyermek, akivel foglalkoznia kell. (pr.)