MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Ezer éve most merül fel hivatalosan először...

Ezer éve most merül fel hivatalosan először...

444.hu

...hogy családos férfiakat katolikus pappá szentelhessenek.

Ferenc pápa hivatalosan megnyitotta azt a háromhetes püspöki szinódust a Vatikánban, ami az Amazonas-medence egyházi ügyeivel foglalkozik. Kevéssé jelentős témának tűnhet ez elsőre, de a konferencia egyik megtárgyalandó felvetése miatt akár történelmi eseménnyé is válhat ez a szinódus.

Az említett előterjesztés szerint ugyanis a krónikus paphiánnyal küszködő területen, hol sok hívő akár hónapokig nem juthat el misére és járulhat a szentségekhez, a jövőben pappá lehetne szentelni olyan idősebb, lehetőleg őslakos származású, a helyi közösségek által tisztelt férfiakat is, akik stabil családi kapcsolatban élnek.

Egyelőre nem arról van szó tehát, hogy általános szabályként tárgyalnának a papi cölibátus eltörléséről, de az is nyilvánvaló, hogy ha a tervet megszavaznák, az megnyitná a lehetőséget a papi nőtlenség globális eltörlése felé.

A cölibátus - bár a modern ember szemében valamiféle alapadottságnak, a katolicizmus lényegi vonásának tűnhet - aránylag újkeletű fejlemény az egyház életében. Maga Jézus sosem említett semmi olyasmit, hogy nőtlenséget várna el az őt követő papoktól. A cölibátus intézményét a római katolikus egyház megalapítása után nagyjából ezer évvel fogadták csak el.

A római pápa fennhatóságát elfogadó görögkeleti katolikus egyházban mindig is házasodhattak a papok, sőt a római katolikus egyház szentelt már pappá olyan családos anglikán tiszteleteseket is, akik katolizáltak.