MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Ez a néhány játékautó 430 milliót ér

Ez a néhány játékautó 430 milliót ér

vezess.hu

Nincs ennél értékesebb gyűjtemény jelenleg a világon, az évek alatt hétezer modellt gyűjtött össze a tulajdonos.

Sokak gyűjtenek valamit hobbiból, de kevesen viszik el olyan szintre, mint Bruce Pascal, az 59 éves ingatlankereskedő. A férfi Hot Wheels-játékautókat gyűjt, kollekciója jelenleg 7000 modellből áll, melynek értéke nagyjából 1,5 millió dollár, átszámítva 436 millió forint.

Pascal hétéves kora óta a kisautók szerelmese, de a szenvedély harminc évvel később nőtte ki magát igazán. A gyerekkori szett leporolása és a nosztalgiázás addig fajult, hogy a férfi az éjszakáit a neten tölti, újabb és újabb ritkaságok után kutatva. Első nagyobb fogása egy rózsaszín Beach Bomb volt, melyet 1969-ben készítettek – az autóért 70 ezer dollárt fizetett.

Akkoriban még nem cseréltek ekkora összegért gazdát a modellek, de azóta a játékautó-piacon sem ritkák a több százezer dollár értékű adásvételek. Pascal az utóbbi időkben igyekszik prototípus-modellekkel bővíteni kollekcióját, melyekhez korábbi Mattel-alkalmazottakon keresztül próbál hozzájutni.

“Az érték gyakran az állapot, az öntvény és a szín varázslatos kombinációjából áll össze” – mesélte Pascal. “A Hot Wheels-világban végtelen festési, belső- és kerékvariáció létezik. Az embernek tudnia kell, mit is keres.”

“Talán ha tíz ember tudja a világon annak az értékét, amim van, szóval ha meghalok úgy, hogy nem dokumentálok mindent, az szívás” – mondta el Pascal, aki ezért egy listát állít össze autóiról és azok piaci értékéről.