MENÜ
2020. július 9.
Lukrécia
„Erre a munkára születni is kell”

„Erre a munkára születni is kell”

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Selanne Bt. – Az idősgondozás szakértője.

Idősgondozás, beteglátogatás, lábadozó, vagy betegségből felépülő személyek otthoni segítése. A zombai székhelyű Selanne Bt. ezt a hiánypótló, ugyanakkor nagy emberséget igénylő szolgáltatást nyújtja a Tolna megyében élők számára. Kocsis Lajosné Marietta ügyvezető pontosan tudja, hogy milyen elhivatottságot követel ez a munka.

– Németországban 12 évig dolgoztam idősgondozóként, rendelkezem nem csak a megfelelő szakképesítéssel – kiegészítve demenciagondozói ismeretekkel – hanem kellő gyakorlattal is. Hazatérve tapasztaltam, hogy egyre nagyobb igény van erre. Felmértem, hogy kitolódik az életkor, és jellemző, hogy a hozzátartozók munkájuk miatt nem tudják vállalni a sokszor egész embert igénylő házi gondozást. Speciális élethelyzetek vannak, ennek megfelelően próbálunk segíteni.

– Kik és milyen szolgáltatást igényelnek Önöktől?
– Hozzátartozók és maguk az ellátást kérő személyek is megkeresnek bennünket. Hangsúlyozom, hogy nem szakápolást végzünk, bár terveim között szerepel későbbiekben például gyógymasszőr szolgáltatás bevezetése. Minimum napi két órás gondozási időt vállalunk, ami egészen a 24 órás folyamatos időtartamot is elérheti. Ezen belül rugalmasan alkalmazkodunk egyéni elvárásokhoz a heti vagy napi időbeosztást illetően. Van olyan kliensünk, aki egyedülálló és térdműtétre készül, vele előre megállapodtunk, hogy az első héten 24 órás, majd csökkentett időtartamú ellátást biztosítunk számára, de gyakori az is, hogy idős, vagy demens személy otthoni életét segítjük a család megbízásából. Ilyenkor ügyelek arra, hogy a gondozó személye ne változzon, elfogadott és állandó legyen. Mindig személyesen mutatom be a kollégát a gondozott vagy a család számára, hiszen alapvető a szimpátia, az elfogadás és a bizalom.

– Ha jól értem, fontos, hogy ez otthoni ellátást jelent?!
– Igen, segítjük az idős vagy rászoruló pácienseket a napi életvitelükben, a rutinszerű cselekvéseik megtartásában, ha szükséges egyfajta kontrollt biztosítunk például a gyógyszerek beszedésénél. Ha igénylik, akkor fodrászt vagy pedikűrös szolgáltatást viszünk házhoz számukra, de előfordul az is, hogy az elfoglalt hozzátartozók helyett kórházi látogatást végzünk. Mindig az igényekhez alkalmazkodunk.

– Hányan végzik ezt a munkát?
– Jelenleg hárman dolgozunk, de nagyon örülök, hogy egyre több ambiciózus fiatal érdeklődik a munka iránt, akik alkalmazotti státuszt és támogató szakmai hátteret kapnak. Mindenben segítem őket, de tény, hogy erre a munkára születni is kell.

– Mennyire megfizethető a gondozottak részéről ez a nagy odaadást igénylő szolgáltatás?
– Privát szolgáltatóként működünk, a díjazásunk az egyéni igények szerint alakuló ellátás szerint változik. Fontos, hogy megfizethető, különösen, ha az intézményes ellátásban gondozott idős és beteg emberek után fizetett összegekre gondolok. Hívjanak bátran, várom minden érdeklődő jelentkezését, szívesen adok tájékoztatást az általunk nyújtott szolgáltatásokról.

Selanne Idősgondozói Szolgáltató Bt.
Zomba, Gábor Áron u. 4. Tel.: 06-30/486-2568, e-mail: selannebt@gmail.com