MENÜ
2018. október 23.
Közt.kikiált., Gyöngyi
Éretlen szőlő a földön: zöldszüret

Éretlen szőlő a földön: zöldszüret

winelovers.blog.hu

A még éretlen szőlőt július táján megritkítják: ezt hívjuk zöldszüretnek.

A szőlő növekvésének egyik legfontosabb időszakához érkeztünk. Mostanra már kialakultak a fürtök, és a bogyók is hízásnak indultak. A még éretlen szőlőt azonban július táján megritkítják: ezt hívjuk zöldszüretnek.

Mi a zöldszüret?

Az a tevékenység, amikor a szőlész levág a tőkéről ép, egészséges, de még éretlen fürtöket. Nem pazarlásról van szó, hanem egy nagyon fontos lépésről, a minőség érdekében. Így ugyanis a megmaradt fürtök jobban beérnek, több tápanyag jut nekik, ettől koncentráltabbak lesz az ízvilág, tehát maga a bor is összetettebb, sőt, hosszabban érlelhető lesz. A zöldszüretet néha maga az időjárás végzi el, például egy kiadós jégveréssel (persze ez nem nevezhető ideális segítségnek).

Szerencsés esetben az ilyenkor levágott fürtöket nem dobják ki, hanem felhasználják. Az éretlen bogyók préselt levét, azaz a zöld lét verzsünek (verjus) nevezzük.

Most pedig nézzünk körbe 5 borvidék 5 borászatánál, hogy ki mit posztolt a zöldszüret kapcsán.