Tam_Bau
MENÜ
2021. február 28.
Elemér
Építkezés okosan: készház

Építkezés okosan: készház

lakaskultura.hu

Sokan gondolják, hogy sokkal bonyolultabb és jóval több engedélyhez kötött az építkezés külterületen.

De vajon igaz ez? Mi a helyzet a készházakkal? Bárhol felépíthető egy ilyen épület?
Külterületre valóban más építési szabályok vonatkoznak, és ez elsősorban jogi kérdés, mintsem építészeti. Ide vonatkozóan az OTÉK (Kormányrendelet az Országos

Településrendezési és Építési Követelményekről) irányelvei a mérvadóak, illetve ami ennél fontosabb: a helyi építési szabályzat!
Vásárlás előtt mindenképpen érdemes a hatályos önkormányzattól tájékoztatást kérni a beépítési lehetőségről, mivel ez a szerv lesz az építési engedélyezési eljárásban illetékes hatóság, így pontos információt ők tudnak adni.- magyarázza szakértőnk, Schiff György, okleveles építészmérnök.

A készház kifejezés nem azt jelenti, hogy egy házat valahol felépítenek, és aztán egy másik területre szállítható, mondhatni, költöztethető. - folytja szakértőnk. - A készház terminus az üzemileg előre gyártott, könnyűszerkezetes technológiát alkalmazó építési módra utal. Ezen belül megkülönböztetjük az előre gyártott falpaneles építési módot, valamint a helyszínen épült fa vagy acél vázszerkezetből készült házat. A könnyűszerkezetes házak rétegfelépítése nagyjából minden rendszernél egyezik. A vázszerkezet közé hőszigetelést tesznek, kívülről többségében OSB vagy ezzel egyenértékű lemezzel burkolják, erre kerül még a külső hőszigetelés és a vakolat, belülről pedig gipszkartonnal borítják be. Fontos, hogy csak olyan anyagból épülhet a ház, amely az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTÉSZ) szerint elfogadott és Építési Műszak Engedéllyel rendelkezik (ÉME). Ezek nélkül építési és használatbavételi engedélyt sem kap az épület. Előnyei között említhető a gyors kivitelezési idő és a vékonyabb falszerkezet, ami nagyobb nettó teret jelent, illetve együtt jár azzal, hogy télen a ház gyorsan felfűthető. Hátránya, hogy – szinte azonos bekerülési költség mellett (a hagyományos építési technológiával összehasonlítva) – eladásnál alacsonyabb értékesítési árral kalkulálhatunk, mivel a magyar piacon nem elterjedt ez az építési technológia, és a vevők kevésbé preferálják az ilyen házakat.