MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Energiatárolás kompozit kockával

Energiatárolás kompozit kockával

zoldenergia.blog.hu

A gravitációs (helyzeti) energiával való energiatárolás nem új keletű megoldás.

A Financial Times írja, hogy a Softbank 110 millió dollárt fektet be egy start-up vállalatba, amely az energiatárolás egy konvencionális módját szeretné ipari szintre emelni, szó szerint. A gravitációs (helyzeti) energiával való energiatárolás nem új keletű megoldás, de az Energy Vault vállalat ezt kombinálná egy, a Minecraftra emlékeztető kompozit kockákon alapuló automatikus rendszerrel.

Az ötlet, hogy energiát tároljuk úgy, hogy nehéz dolgokat a magasba emelünk, ha az ehhez szükséges energia rendelkezésre áll, majd kontrollált módon az eredeti magasságra engedjük vissza, ha energiára van szükségünk, nem új. Ilyen módon működnek a víztározók, ahol a magasabban elhelyezkedő vízben rejlő helyzeti energiát alakítja át a vízerőmű elektromos energiává a víz mozgásából adódó kinetikus energia átalakításával.

Az Energy Vault víz helyett 35 tonnás kompozit kockákat emelne magasba hatalmas darukra szerelt elektromotorok segítségével, olcsó áramot felhasználva, pl. amikor a megújuló energiaforrásokra alapuló termelés csúcsra jár. Az energiát aztán nagyjából 85–90%-os hatékonysággal lehet visszanyerni úgy, hogy a tömböket visszaeresztik a földre. A rendszer legalább 30 évig üzemképes komolyabb hatékonyság veszteség nélkül a vállalat szerint. A tömbök elhelyezését teljesen automatizálni lehet, ami jelentősen lecsökkenti az üzemeltetési költségeket.

A jelenlegi tervek szerint 25, 35 and 80 MWh kapacitású tornyokat tudnának létrehozni, amelyek 4–8 MW folyamatos áramtermelést tudnak biztosítani nagyjából 8–16 órán keresztül. Jelenleg egy ¼ méretű kísérleti telep van üzemben.

A megoldás egy óriási Minecraft toronyra emlékeztető építményt eredményez, ami napi szinten nőhet és fogyhat, a megújuló energiaforrásokon alapuló áram mennyisége és az azt felhasználók által generált fogyasztás mértékében.

A kompozit kockákat bármiből elő lehet állítani, lehet, hogy ez lenne a hosszútávú megoldás a szemétbe kerülő műanyagok által okozott környezetszennyezésére is?