MENÜ
2021. árpilis 21.
Konrád
Energetikai felújítást is támogat az új TAO-törvény

Energetikai felújítást is támogat az új TAO-törvény

magyaridok.hu

Bővül a társasági adókedvezmény felhasználásának köre.

Nemcsak energiahatékonysági beruházásokhoz, hanem felújításokhoz is igénybe vehetnék a vállalkozások a társasági adókedvezményt, amennyiben hatályba lép az új adótörvény-tervezet erre vonatkozó fejezete. Támogatható lesz megújuló energiás fejlesztés vagy világítás- és fűtés-korszerűsítés is.

Energiahatékonysági felújításokhoz is igénybe vehetnék jövőre a vállalkozások a társasági adókedvezményt a 2019-es adótörvény tervezete szerint. A szöveg az energiahatékonysági beruházás fogalmát bővítené a felújítással – jegyezte meg az Adózóna.hu.

Az indoklás szerint a módosítás révén az energiahatékonysági projektek esetében akkor is lehívható lesz a kedvezmény, ha azok számviteli szempontból felújításnak minősülnek. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy egy világítás- vagy egy fűtéskorszerűsítés is kedvezményezetté válhat, amennyiben a vállalkozás megfelel a feltételeknek.

Energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás és felújítás az, ami – a vonatkozó törvény szerinti mértékű – energiahatékonysági növekedést eredményez, azaz a beruházás, felújítás következményeként csökken a végső energiafogyasztás, vagyis energiamegtakarítás következik be.

Nem lehetne viszont igénybe venni az adókedvezményt akkor, ha az adózó a fejlesztést azért hajtja végre, hogy a beruházás, felújítás megkezdésének időpontjában már elfogadott uniós szabványoknak feleljen meg, akkor sem, ha az uniós szabványok még nem léptek hatályba.

A végrehajtási rendelet részletei az adótörvény elfogadása után várhatók, de a tervezetből már kitűnik az adókedvezmény igénybevételének néhány feltétele. Ilyen például az, hogy az adózónak az igénybevétel első adóévében a társaságiadó-bevallás benyújtásáig rendelkeznie kell egy igazolással.

A szóban forgó dokumentum egy kormányrendelet alapján beszerzendő irat, amely alátámasztja, hogy a beruházás, felújítás energiahatékonysági célokat szolgál. Csak akkor vehető igénybe az adókedvezmény megújuló energiaforrásból nyert energia felhasználását célzó beruházás, felújítás esetében, ha az az energiahatékonyság növekedésével jár.

Feltétel az is, hogy a vállalkozásnak a beruházás, felújítás részét képező valamennyi eszközt használatba kell vennie, és ezeket az üzembe helyezést követő legalább öt évig – vagyis a kötelező üzemeltetési időszakban – használnia kell.

Az igénybe vehető adókedvezmény mértéke nem haladhatja meg adózónként, továbbá beruházásonként, felújításonként az ahhoz igényelt összes állami támogatással együttesen régiótól függően a 30-45 százalékot, de legfeljebb 15 millió eurónak megfelelő forint lehet.

Ugyanakkor a kedvezmény mértéke a kisvállalkozásoknak nyújtott támogatás esetén 20 százalékponttal, középvállalkozásoknak nyújtottnál 10 százalékponttal növelhető.