MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Embereket mentett, ezzel törvényt szegett

Embereket mentett, ezzel törvényt szegett

444.hu

„Azért kötöttem ki a hajót, mert attól féltem, hogy az emberek öngyilkosok lesznek.”

Börtönbüntetés várhat annak a hajónak a kapitányára, amely 41 Líbiából érkező menekülttel/bevándorlóval a fedélzetén kötött ki engedély nélkül az olasz Lampedusa szigetén szombatra virradó hajnalban.

A német Carola Racketét, a német Sea-Watch 3 civil mentőhajó kapitányát őrizetbe vették a hatóságok. Nem túl bíztató rá nézve, hogy Matteo Salvini belügyminiszter szerint egy kalóz, aki „háborús bűncselekményt” követett el.

Rackete (akit vasárnap délután védelmébe vett egy interjúban a német államfő Frank-Walter Steinmeier) vasárnap azt nyilatkozta, hogy nem követett el semmilyen erőszakos bűncselekményt, csak engedetlenséget. A kapitány a Corriere della Serának azt nyilatkozta, hogy „az emberek végtelenül kimerültek és elkeseredettek voltak, többen közülük már önsebzésbe kezdtek, félő volt, hogy előbb-utóbb valaki öngyilkos lesz.” 

A Sea Watch 3 két hétig volt vízen, és nem kapott engedélyt egyetlen uniós országtól sem a kikötésre, mielőtt Rackete úgy döntött, hogy a dél-itáliai Lampedusa szigetéhez hajózik, amit az olasz kormány hajói megpróbáltak megakadályozni. Szombat hajnalban Rackete mégis betért a kikötőbe, ahol ütközött egy rendőrhajóval, majd erős rendőrségi jelenlét mellett horgonyt vetett.

A kapitány azt mondta, napok óta a legénységnek folyamatosan talpon kellett lennie, ügyelnie arra, hogy nehogy valaki a vízbe vesse magát. Rackete azt is nyilakozta, senkit nem akart veszélyeztetni, és hibázott, amikor hajójával véletlenül a manőver közben egy rendőr-motorcsónaknak ütközött.

A Sea Watch részéről Haidi Sadik azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy Rackete a tengeri- és a nemzetközi humanitárius jogot követte akkor, amikor vészhelyzetben úgy döntött, kiköti a hajót.

Több uniós ország, Németország, Franciaország, Luxemburg, Finnország és Portugália felajánlotta, hogy befogad néhányat a bevándorlók illetve menekültek közül.