MENÜ
2019. szeptember 19.
Vilhelmina
Elfekvőben lévő bankjegyek, közeleg a határidő!

Elfekvőben lévő bankjegyek, közeleg a határidő!

magyarnemzet.hu

Búcsúzunk Bartóktól és Adytól is. a régi 500 forintos bankjegyek visszavonásának szintén hamarosan lejár a határideje.

Újabb fordulójához ér a forgalomban lévő régi bankjegyek cseréje. A jegybank figyelmeztetése szerint már csak néhány hónapja van azoknak, akik még tartogatják korábbi bartókos ezreseiket és az Ady Endre portréjával díszített 500 forintos bankókat. Gazdaságpolitikailag a cél a háztartásoknál lévő készpénz legjobb hasznosítása az államháztartás szempontjából.

Ismét régi, elfekvőben lévő bankjegyektől kell megválni, idén nyáron és ősszel újabb bankókat kell a jegybankba elvinni, máskülönben díszes, ámde értéktelen papírdarabbá válnak.

Az elfekvő régi bankjegyekből még néhány hétig lehet visszanyerni az értéket. Mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) napokban kiadott figyelmeztetéséből kiderül, a „Bartók” ezres és a lila, Ady Endre képével díszített ötszázas hamarosan értékét veszti, az MNB már csak néhány hónapig váltja át azokat névértéken törvényes fizetőeszközökre.

Emellett július 26-ig lehet becserélni a régi, barna ötezrest is, amin Széchenyi István szerepel. A törvény szerint az MNB a bevont bankjegyeket a bevonási határnapjuktól számított húsz évig váltja át forgalomban levő fizetőeszközre, és ez a határidő nem hosszabbítható meg.

Az MNB emlékeztetője szerint néhány bank- és postafiókban szintén van lehetőség ezeknek a bankjegyeknek az átváltására, ám fontos tudni, hogy a bankok és a posta az átváltást egyéb szolgáltatásuk igénybevételéhez köthetik, például mindezt csak számlavezető ügyfeleknek biztosítják, továbbá díjat is felszámíthatnak érte.

Mint látszik, a régi bankjegyek cseréjére előírások vannak, ezeket a meghatározott ideg a hitelintézetek kötelesek betartani, utána kényelmi szolgáltatásként kínálhatják ügyfeleiknek.

Célszerű a bank- vagy postafiókok felkeresése előtt az érintett hitelintézetek és a posta honlapján tájékozódni az átváltás lehetőségéről és feltételeiről.

Mint az a Magyar Nemzeti Bank lapunknak eljuttatott 2017-es kimutatásaiból is kiderült, az 1999-ben kibocsátott, régi, barna színű 5000 forintos bankjegyből akkor félmillió darab maradt forgalomban, a régi, Bartók-portrés 1000 forintosból 3,1 millió maradt.

Frissebb adataink jelenleg nincsenek, de nem is láttunk mostanában hosszú sorokat a jegybank Szabadság téri központi pénztáránál, így jó eséllyel sokaknak vannak még elfekvőben kivonásra váró bankjegyei.

Mostanra lezajlott egy másik csereciklus is a forgalomban lévő készpénzben. A gazdaságpolitikai cél, hogy nemcsak a régi, hanem a forgalomban lévő fizetőeszközből is minél kevesebb maradjon eltéve.

Jelenleg nagyjából 4500 milliárd forintra tehető a lakossági készpénzállomány, a napi ügyletek 80 százalékát bankjegyekkel és érmékkel intézik.