MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Éles-kritika: a modern kézilabda más irányba megy

Éles-kritika: a modern kézilabda más irányba megy

24.hu

„Akit nyomaszt 20 ezer magyar szurkoló, adja le a mezt."

Magyarország a B csoport harmadik helyén végzett, és a részben hazai rendezésű Eb-t végül a 24 fős mezőny 15. helyezettjeként fejezte be. Az eddigi 13 Eb-szereplésünk közül ez a leggyengébb helyezés, korábban kétszer volt 14. a csapat. A DIGI Sport híradójának nyilatkozó Éles József szerint nem való ebbe a keretbe az, akit agyonnyomott a megfelelési kényszer, míg Fazekas Nándor úgy véli, érthetetlen, mennyi technikai és taktikai hibát elkövetett a válogatott.

„Amikor ezt meghallottam, hogy a csapaton biztos nagy a nyomás, mivel kint volt 20 ezer ember, és a megfelelés kényszere nyomta őket agyon – erre én azt mondtam, hogy ha ez nyomaszt, hogy kimegy 20 ezer magyar ember egy mérkőzésre, akik tombolnak, és óriási a hangulat; ha agyonnyomja a tét a játékost, akkor a címeres mezt le kell adni. Mert ez azt jelenti, hogy az illető nem tud ilyen nyomás alatt játszani, és valószínű, hogy nem ebbe a keretbe való” – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek a korábbi válogatott klasszis Éles József.

„Nagyon nehéz bármit is mondani, egy biztos, hogy nem azt az arcát mutatta a válogatott, amit az előző vb-n vagy Eb-n. Én az alapján, amit láttam, azt gondolom, hogy nem tudtak a fiúk annyira felszabadultan játszani, mint amikor idegenben játszunk egy világversenyen” – értékelt Fazekas Nándor kapuslegenda, akinek mindhárom fia kézilabdázik.

Mentálisan egyik ellenfelünket sem múltuk felül, a döntő pillanatokban riválisaink jobban koncentráltak.

Az ellenfelek nem tudták őket legyőzni, a koronavírus azonban véget vethet a szereplésüknek.

„Sokszor a játékosaink nem olyan döntéseket hoztak, amiket kellett volna, nagyon sok olyan technikai, taktikai hiba fordult elő, ami számomra érthetetlen, de szerintem számukra is így utólag, és ezt nagyon nehéz ilyenkor megemészteni” – jelentette ki Fazekas.

Látszott is, nyilatkozták is, hogy a szívüket-lelküket kitették és az utolsó leheletükig küzdöttek, és ez így is van, csak a kézilabdában ez kevés. A pályán nemcsak a szívünket-lelkünket kell kitenni, hanem teljesíteni is kell.

„Egy-két játékosnak volt csak értékelhető, jó teljesítménye a három mérkőzés alatt, de az látszik, hogy egy Izland, egy holland és egy portugál csapat ellen is kevés ez. Tehát ennél azért több kell ahhoz, hogy egy világversenyen nagyobb álmokat szőhessünk” – tette hozzá a korábbi remek kapus.

Éles József szerint a keretben nem biztos, hogy megfelelő mentalitású játékosok voltak.

El kell gondolkozni azon, ki az, aki a jövőben odakerülhet a válogatott keretbe és ki az, aki a jövőben már nem.

Meg kellene nézni, hogy a többi válogatott hogy a túróban ért utol ennyire minket, például Hollandia, amelyet nevetve vertünk meg három évvel ezelőtt, vagy Portugália, amely iszonyatosan feljött, ugye Izlandot tudtuk, hogy milyen erős, és láttuk a többi csoportot. Azon kellene gondolkozni, összedugni minden edzőnek a fejét, hogy jó-e a kiválasztásunk.”

Éles József Lékai Mátét dicsérte, aki, amikor csak tudta, próbálta a hátán vinni a csapatot, de szerinte egy fő vezéregyéniség mindenképpen hiányzott.

„Egy olyan vezéregyéniség, aki tényleg minden meccsen lőtt volna 12 gólt. Nem volt olyan játékosunk, aki nagyon összekapta volna a csapatot, de jelen állás szerint ez a válogatott most struktúrában ennyit tudott.”

„Sajnos a világ elment egy teljesen más vonal irányába, hiszen a holland csapat 182 centis átlagmagassággal elvert minket, akik közel 2 méteres, 195 centis játékosokkal rendelkezünk. Izland szintén. Van min elgondolkozni” – fogalmazta meg őszinte véleményét Éles József.