MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Elektromos jetskik ellen tiltakoznak a Balatonnál

Elektromos jetskik ellen tiltakoznak a Balatonnál

hellovidek.hu

Jönnek az elektromos jetskik a Balatonra: komoly veszélyt okozhatnak.

A Balaton Fejlesztési Tanács után a Balatoni Szövetség is hátramenetbe kapcsolt a nagy sebességű, elektromos meghajtású jetskik balatoni használata ellen indult harcban a régió önkormányzatait tömörítő szervezet Fonyódon tartott szerdai ülésén - írja a balatontipp.hu.

A portál szerint tavaly augusztusban röppent fel a hír, hogy egy vállalkozás hatalmas, több mint 4 méter hosszú és 375 kg súlyú jetskiket szeretne a Balatonra telepíteni, melyek 55 km/h-s sebességű száguldozásra képesek. Veszélyes lehet, ha sebességkorlátozás hiányában egy ilyen jármű a parthoz közeli vízfelületeken száguldozik, mivel ezek úszásra és fürdésre alkalmas területek. A hivatalosan kijelölt strandokat bójákkal határolják le, ezeken a területeken tilos a kisgéphajóként vizsgáztatott eszközök használata.

A felvetett félelmek egyelőre semmiféle tapasztalattal, vagy gyakorlattal sem támaszthatóak alá. Ez ügyben tehát a célok kitűzése, pontosítása nélkül a jogszabályokhoz történő hozzányúlás be nem látható következményekkel járhat - így foglalt állást februári ülésén a Balatoni Fejlesztési Tanács. A Nők a Balatonért Egyesület tiltakozó petíciójához csatlakozott a Balatoni Szövetség, melynek elnöke a novemberi ülésen azt jelentette be hogy kikéri a tagok álláspontját a kérdésről. Az elnök által felkért szakértő a teljes tiltást tartotta volna a megfelelőnek, azonban ha nem történik ez meg, akkor is jelentős korlátozásnak kell megvalósulnia.

A fonyódi ülésen résztvevő polgármesterek nagy része is az elektromos jetskik teljes tiltását szorgalmazták, de a keményen korlátozó álláspontok ellenére nem született ilyen határozat. A portál szerint úgy tűnik, hogy az idei szezontól egyre több elektromos jetski jelenhet meg a Balatonon, ami további lökést adhat más, hasonló eszközöknek is.