MENÜ
2019. július 16.
Valter
Egyszerű és finom kenyérrecept

Egyszerű és finom kenyérrecept

sobors.hu

10 perces fokhagymás-fűszervajas kenyér – nem kell hozzá élesztő vagy kovász.

A fokhagymás fűszervaj sütés közben beleivódik a tésztába, úgyhogy nagyon puha, de szaftos péksüteményt kapunk végeredményül.

Ennek a kis kenyérnek 10 perc az összeállítása, 20 perc a sütése, és elképesztően finom. Se élesztő, se kovász nem kerül bele, dagasztani és gyúrni sem kell, csak összekeverni az alapanyagokat és kisütni a tésztát a sütőben.

Hogy kerül a vaj a tésztába? Bár jobb híján kenyérnek hívom, valójában inkább egy sós-vajas sütemény, aminek nagyon omlós, puha és szaftos tésztája van. Érdekessége, hogy a vajat nem a tésztába kell beledolgozni, hanem fel kell olvasztani, majd a sütőformába önteni - a folyadékot magába szívja a tészta sülés közben.

A nyers tészta állaga lágy, nyúlós, majdnem folyós massza, ami egy sűrűbb nokedlitésztára hasonlít. Ezt kézzel kell eloszlatnunk a formában, húzzuk szét bátran, hogy kitöltse a tálat.

Ha a tészta átsült és a teteje már aranybarna, de még sok vaj van alatta, hagyjuk 10-20 percig hűlni a lekapcsolt sütőben, ennyi idő alatt a maradék vajat is magába szívja majd. Melegen és hidegen is fogyasztható, bár lehet, hogy nem lesz ideje kihűlni.