MENÜ
2020. június 6.
Norbert, Cintia
Egyre nő a kórházak milliárdos adóssága

Egyre nő a kórházak milliárdos adóssága

hvg.hu

A féktelen bérverseny és az áremelkedések vannak a háttérben.

Augusztusban nagyjából 6 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetési forrásból gazdálkodó kórházak lejárt fizetési határidejű tartozása, és a nyolcadik hónap végére átlépte az 53 milliárd forintot – írja a Napi.hu. Így 2018 december végéhez képest az idei növekedés immár 38 milliárd forint a MÁK friss adatai szerint.

Az elszabaduló adósság hátterében az ágazati szereplők egyöntetűen a már naptárhatást is semlegesítő, féktelen bérversenyt látják.

A legnagyobb adós ezúttal is a Honvédkórház 3,7 milliárdos tartozással. Az egyetemek közül a Debreceni Egyetem az éllovas 2,8 milliárddal, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemen alulról közelíti a tartozásállomány a 2 milliárd forintot. A 100 kórházból további 15 intézményben haladja meg az egymilliárdot a kifizetetlen számlák értéke. A Péterfyben 3,7 milliárdnál is többel tartoznak a beszállítóknak, a Dél-pesti Centrumkórház 2,6 milliárd forint lejárt határidejű számla kifizetésével adós. A megyei nagykórházak közül a Békés megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei intézmények viszik a pálmát 2,4 és csaknem 2 milliárd forinttal. Augusztusban a legnagyobb növekedést (627 millió forint) a Dél-pesti Centrumkórház valamint Honvédkórház (449 millió forint) produkálta.

A HVG augusztusban írt arról, hogy a bajok forrása rendkívül összetett és meglehetősen feltáratlan. Nem csupán arról van szó, hogy a dologi kiadások – például a rezsi, a gyógyszerek és a fogyóeszközök – finanszírozása nem követte az áremelkedéseket. A bérek növekedése sem okvetlenül tükrözte a központi akaratot: számos hiányszakmában, amelyek nélkül nem működhetnek az intézmények, jóval többért lehet csak munkatársakat szerződtetni, mint amennyit a bértábla mutat.