MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Egyetlen egyszer, üres nézőtér előtt játszották a Delilát

Egyetlen egyszer, üres nézőtér előtt játszották a Delilát

hvg.hu

Az örökösöket felkavarta a rendezés formabontó megközelítése.

Közleményben tudatta a közönséggel a Móricz Zsigmond Színház, hogy nem tudják bemutatni a Delila című Molnár-darabot, Molnár Ferenc örökösei ugyanis letiltották azt. A közleményben ez állt: „A Móricz Zsigmond Színház társulata tudatja közönségével és a közvéleménnyel, hogy a Delila-bemutatónk kapcsán a Molnár-örökösökkel folytatott vita zsákutcába futott. A Mohácsi testvérek által számunkra készített előadást nem tudjuk bemutatni, az örökösök kifejezett tilalma okán”.

Az Index kiderítette, hogy az örökösöket a rendezés formabontó, az eredeti anyagot szabadon értelmező megközelítése kavarta fel.

„Mohácsiék színházi nyelvének elidegeníthetetlen részét képezik parafrazeáló, értelmező, részleteket kibontó, sajátos humorú és ritmusú szövegeik - ezért is dolgoznak párban. A Molnár-örökösök azonban kizárólag a darab legszigorúbb értelemben vett eredeti szövegét engedték volna színpadra állítani. Mivel színházunk szándéka egy Mohácsi-előadás bemutatása volt, és a fenti szigorú feltétel ebben az esetben művészileg értelmezhetetlen, a bemutató eltörlése mellett kellett döntenünk” – írta a színház az Indexnek.

A Móricz Zsigmond Színház úgy véli, az ő változatuk „nemhogy tiszteletlen, hanem ellenkezőleg: főhajtással felérő mai válasz Molnár Ferenc művére és géniuszára.”

A tiltás egyébként közvetlenül a bemutató eőltt érkezett, a társulat már a főpróbán is túl volt. Végül, gesztusként, egyetlen egyszer, üres nézőtér előtt játszották el a Delilát – írja az Index.

„Miután az örökösök világossá tették, hogy sem Mohácsi szövegét, sem semmilyen adaptáció bemutatását nem hagyják jóvá, több variációt is megpróbáltunk, személyes találkozót szerveztünk, változtatásokat ajánlottunk, érveltünk művészi szempontokkal és a meghiúsulás esetén minden félnél jelentkező károkkal is. A folyamat végére az örökösök képviselője tudatta velünk, hogy nem lát más megoldást, mint a bemutató levételét a műsorról” – írta a színház, hozzátéve, hogy az örökösök álláspontja végig következetes volt, a színház volt az, amelyik az utolsó pillanatig megpróbálta megmenteni az előadást. Mivel ez nem sikerült, néhány órával a kezdés előtt lemondták.