Tam_Bau
MENÜ
2021. február 28.
Elemér
Egy tehetséges és eltökélt magyar focista

Egy tehetséges és eltökélt magyar focista

index.hu

A magyar U17-es válogatott csoportelsőként végezve kijutott az Európa-bajnokságra.

És nem is akárhogy. Az elmúlt héten három meccset játszottak a 17 évesek, akik a legelsőn egy utolsó perces vereség (Izrael, 0-1) után szedték össze magukat, és két utolsó perces győzelemmel (Oroszország 2-1, Norvégia 1-0) hívták fel magukra a figyelmet.

A magyar válogatott 11 év után után jutott ki erre a tornára, amit az idén májusban rendeznek Horvátországban, és ami most először már 16 csapatos lesz. Korábban nyolccsapatos volt, tehát szintén kibővítették, de a magyarok nem emiatt jutottak ki. Ha a régi szisztéma szerint rendeznék, nyolc válogatottal, nekünk akkor is ott lenne a helyünk. Szélesi Zoltán csapata ugyanis csoportelső lett.
Még nem teljes a mezőny – két csoport kedden zárul -, de az már látszik, hogy a két újonc (Feröer és Norvégia) mellett Magyarország hagyta ki a legtöbbet a legutóbbi részvétel óta. Pisont István csapata ugyan nagyon közel volt pár éve, de az utolsó percben kaptak egy gólt a svédektől, és nem utazhattak.

A tény egyértelműen jelezte, hogy az utánpótlás-neveléssel voltak és vannak gondok itthon, noha szerettük azt a látszatot kelteni, hogy legalább fiatal korban versenyképesek vagyunk.
A hagyományosan jól teljesítő nemzetek, horvátok, szerbek, olaszok, németek, hollandok természetesen ezúttal is ott lesznek, a portugálok viszont még kizúghatnak. A sorsolás majd jövő hétfőn lesz, egyelőre megállapítható, hogy a második kalapnál hátrább nem kerülhetünk a kiemelésnél.
A magyar csapat mindhárom gólját Szoboszlai Dominik lőtte, és mindhármat a tizenhatoson kívülről.
Végigvitt, kijátszott támadásunk ellenben kevés volt, inkább a csapatkapitányban lehetett bízni, aki egyébként klubcsapatában egy sorral előrébb játszik a középpályán, a támadásokért sokkal inkább felelős.

A klubja, a Salzburg most dörzsölheti a tenyerét, hogy tavaly októberben megszerezte, mert bár képben volt a Villarreal is, de végül a Szoboszlai család az osztrákok mellett döntött.
Szoboszlai Dominik egy kis klubban nőtt fel, a székesfehérvári Főnixben, amihez képest Felcsút is közel van, de ő sohasem játszott ott.
A Főnixben édesapja volt az edzője, és az ő filozófiájának mentén képezték a fiút is, akinek 15 évesen csapattársa volt a Főnixben Csoboth Kevin és Csonka András is. Ők most szintén a válogatott tagjai.
Gyerekkorukban az edzések egy 40x20-as palánkkal határolt pályákon voltak, és mivel nem mehetett ki a labda, a nagy tempó és a gyors gondolkodás formálta a gyerekeket.

Csonkának például Jós a beceneve, annyira tudja olvasni a játékot, jól helyezkedik. A nagy pálya mellett még most futsalozik. Nagy Ádámnak is bejött ez, és talán az sem véletlen, hogy a berlini edző, Dárdai Pál is a futsalra esküszik, mint az egyik legfontosabb fejlesztő elemre.
A Főnix tehát különutas volt a magyar rendszerben, mert egyik akadémiához, sőt, egyik klubhoz sem tartozott. Amikor legutóbb írtunk róluk, a Videoton felvette velük a kapcsolatot, tárgyalásban vannak, amik április elején be is fejeződhetnek.

A fehérvári Főnix Gold pár 10 millióból olyan utánpótlásbázist csinált, amivel a milliárdokból gazdálkodó akadémiák méltó riválisai lettek. Az is kiderül, hogy a taóban benne van a korrupció lehetősége.

15 éves korig mindenesetre ott versenyeztették a játékosaikat, és mivel a jelenlegi szabályozás megengedi, hogy 16 évesen már külföldre igazoljanak, egy évet kellett kihúzniuk valahogy. Szoboszlai mellett Csoboth is ezt az utat választotta. Szoboszlai a Főnix után Agárdra és az MTK-ba ment, Csoboth a Fradiba.
Elgondolkodtató, hogy a hazai akadémiai rendszerben csak átutazók voltak, ami elég súlyos kritika, hiszen jelzi, a legjobbaknak sem kínálnak semmit.
Szoboszlait és Csobothot jól ismerheti Orbán Viktor is, mert 2015. május 15-én az ő góljaikkal verte meg a szülői kezdeményezésre létrejött Főnix a milliárdokból gazdálkodó Puskás Akadémiát. Azon a meccsen Csonka is a pályán volt, a felcsúti kapuban pedig Ásványi Botond állt, aki a norvégok ellen egy ritka nagy bravúrral hívta fel magára a figyelmet. Tímári Norman is játszott két éve, neki a 3 meccsen most nem ment olyan jól a játék, az oroszok ellen akár ki is állíthatták volna.

Bővebben si Indexen olvashat a témáról.