MENÜ
2019. március 20.
Klaudia
Egy román falu, ahol évtizedek óta nincsenek tolvajok

Egy román falu, ahol évtizedek óta nincsenek tolvajok

hvg.hu

Az emberek nyugodtan kiteszik a pénzt a ház elé a mozgóárusnak, majd elmennek dolgozni.

A Euronews rátalált Kelet-Európa valószínűleg egyetlen olyan településére, ahol évtizedek óta nem járt egyetlen tolvaj sem: egy délnyugat-romániai kis falu, Tiszafa, vagy ahogy a helyiek nevezi, Eibenthal a példakép. Hogy még tovább bonyolítsuk: hiába van a településnek német hangzású neve, valójában szinte teljesen cseh faluról van szó. A mostani lakók felmenői még a XIX. században költöztek oda.

A nagyjából 300 lakosú kis falu tolvajmentes helyként hirdeti magát, nem is véletlenül. A lakók elmondása szerint még a legidősebbek sem emlékeznek arra, hogy bárki ellopott volna bármit. A történet még a kommunista időkben kezdődött, amikor bezárták az egyetlen helyi kisboltot, és mozgóárus kezdte el hordani az árut a faluba. A helyiek hamar rájöttek: ők egymástól úgysem lopnak, kívülről pedig egy tolvaj sem jön oda, hiszen egyik oldalon ott a Duna és a szerb határ, a másik oldalon a hegyek, így már az odautazás árát sem tudnák összelopni.

Így aztán kialakult a most is jól ismert rend: aznap, amikor jön a mozgóárus, az emberek kirakják a házuk elé a pénzt és a bevásárlólistájukat, majd elmennek dolgozni, este pedig ott találják az árut és a visszajárót.

A polgármester, Victor Doscocil azt magyarázta a Euronewsnak: nem is érti, mások számára miért ennyire nagy ügy, hogy ott senki nem lop. Mindenki ismer mindenkit, ha szüksége van valamire, kér – mondta.