MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Egy olasz kisváros minden lakóját kétszer tesztelték, nincs is már senkinek koronavírusa

Egy olasz kisváros minden lakóját kétszer tesztelték, nincs is már senkinek koronavírusa

444.hu

Nem lettek újabb fertőzöttek a településen, pedig körülöttük egyre keményebben tombolt a járvány.

Van egy Vo’ nevű kis olasz település Veneto régióban, Padova tartományban, a lélekszám 3341. A régió a legfertőzöttebb területek közé tartozik, az olasz egészségügyi minisztérium legfrissebb, csütörtök esti közlése szerint - ott ugyanis, Magyarországgal ellentétben, minden nap, régiókra bontva teszik közzé az adatokat - jelenleg ott van a harmadik legtöbb fertőzött.

Vo’-ból származott a 77 éves Adriano Trevisan: ő volt a COVID-19 első áldozata Olaszországban és egész Európában.

Eddig 44658 tesztet végeztek el Venetóban, ebből sok jutott Vo’-ba, pontosan annyi, hogy minden egyes lakosának elég legyen két tesztelésre. Ez pontosan az az eljárás, amit a WHO ajánlott, és amelyet nem fogadott meg - többek közt - Magyarország kormánya sem. Pedig az Egészségügyi Világszervezet vezetője elég egyértelműen fogalmazott, azt üzente minden, a koronavírus-járványban érintett ország kormányának: teszteljetek, teszteljetek, teszteljetek!

A Velence közelében fekvő Vo’-ban pontosan így tettek: minden lakost leteszteltek, majd újrateszteltek. Ennek köszönhetően nem lettek újabb fertőzöttek a településen, annak ellenére, hogy körülöttük egyre keményebben tombolt a járvány.

A Financial Times azt írja, teljesen mindegy volt, voltak-e valakinek tünetei, tesztelték őket, és ha az eredmény pozitív lett, nagyon szigorúan karanténba zárták az összes kontaktszemélyét is. Andrea Crisanti, a londoni Imperial College járványügyi szakértője épp a Padovai Egyetemen kutatott, amikor a járvány elkezdődött, és ő is részt vett ebben a kísérletben. Ő azt kéri minden olyan ország kormányától, amely nem szorgalmazza a teszteléseket (Magyarországon kívül például az Egyesült Államok és Nagy-Britannia), hogy tanuljanak abból, ami Vo’-ban történt, és változtassanak a gyakorlaton.

„Az Egyesült Királyságban egy csomó fertőzés van, amiről tudomást sem vesznek” - mondta a szakértő a Financial Times-nak. „Mi meg tudtuk fékezni a járványt, mert azonosítottuk és elkülönítettük a 'rejtett' fertőzötteket” -mondta Crisanti.

A kísérlet sikere mutatja, milyen fontos az egyébként egészséges hordozók tesztelése és az izolálása - tehát az, amit a WHO is szorgalmaz. Crisanti professzor azt mondta, a szokatlan - és bizonyos értelemben véletlenszerű - tesztelési kísérlet Vo’-ban arra is jó volt, hogy egy teljes járványügyi képet kapjanak a vírusról a kutatók.

Azt még senki sem tudja biztosan, vajon mi az oka annak, hogy Észak-Olaszországban ilyen gyorsan terjed és ennyire pusztító a vírus, de Crisanti professzor nem az olasz társadalmi életet, a kultúrát és a szokásokat (puszi és ölelés) hibáztatja, szerinte talán inkább az ország szoros kereskedelmi kapcsolata Kínával lehetett a baj.

A gyors döntést arról, hogy mindenkit tesztelnek, Adriano Trevisa feruári 22-ei halála után hozták meg. Az első tesztelési körben, amit február végén végeztek el, a lakosság 3 százaléka bizonyult fertőzöttnek, a hordozók felének nem voltak tüneteik. Az összes fertőzöttet karanténba rakták, és tíz nappal később újabb teszteket végeztek minden lakoson. Ekkor a fertőzöttek aránya már csak 0,3 százalék volt.

Fontos ugyanakkor, hogy azok közül, akik a második körben bizonyultak fertőzöttnek, legalább hatnak egyáltalán nem volt tünete, így tesztelés nélkül biztos, hogy nem kerültek volna karanténba, és így a fertőzöttek száma újra növekedni kezdett volna. 

Több ország - köztük Nagy-Britannia - dédelgeti a nyájimmunitás elvét, ami feltételezi, hogy aki egyszer már átesett a betegségen, immunis lesz (a koronavírusról ez eddig nem bizonyosodott be). Ha tényleg immunis lesz, akkor egyre többen válnak immunissá, és a járvány visszaszorul. Ez a stratégia rengeteg áldozattal jár, és a szakértők többsége óriási baklövésnek nevezi, köztük a Harvard Egyetem epidemiológiai professzora, William Hanage, aki a Guardiannek írt véleménycikkében azt írta, amikor először meghallotta, hogy Boris Johnson kormánya ezt a stratégiát választotta, azt hitte, ez csak egy tipikus angol vicc.

Hasonlóan vélekedik a WHO európai szakértője, Dorit Nitzan, aki kedden azt mondta, annyira keveset tudunk még az új koronavírusról, hogy nem nagyon lehet megmondani, mi a jó tanács, de szerinte a nyájimmunitásra bízni a dolgot annyira nem tűnik jó ötletnek.
A Guardian által hétfőn nyilvánosságra hozott, kiszivárgott kormányzati dokumentumból az derült ki, nincs is elég teszt, és a britek úgy számolnak, még egy évig fog tartani a járvány, és a lakosság 80 százaléka el fogja kapni a fertőzést.

Magyarországon eddig csak 2322 mintát vettek, kevesebbet az egész országban, mint egyedül Vo’-ban. Nálunk tesztet csak akkor csináltak, ha a páciens két feltételnek is megfelelt: tüneteket kellett mutatnia, és kontaktusba kellett lépnie egy fertőzött személlyel. Pintér Sándor ugyan nem mutatott tüneteket, de rajta azért kétszer is elvégezték a tesztet, amiről a pénteki kormányzati sajtótájékoztatón Gulyás Gergely elég ellentmondásosan nyilatkozott. Arról is beszélt, a belügyminiszter esetében nem tartották be a szabályokat, ugyanis Pintér egy hetet sem töltött karanténban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a tesztelésről is: azt mondta, hogy teljes bizonyossággal nem tudjuk megmondani, hogy valaki fertőzött-e, mert a teszt akár kétszer is negatív lehet valakinél és a lappangási időt követően kiderül, hogy beteg. Majd nem sokkal később azzal indokolta, hogy Pintér Sándor ilyen gyorsan elhagyhatta a karantént, hogy kétszer is negatív lett a tesztje.

Venetóban a hatóságok azt tervezik, az egész régióban agresszív tesztelésbe kezdenek, naponta legalább 11 ezer tesztet akarnak elvégezni. „Ha valaki felhívja a forróvonalat, és azt mondja, beteg, az egész családját, az összes barátját és az egész lakóépületet letesztelik” - mondta Crisanti.

Veneto kormányzója, Luca Zaia, a Vo’ -ban végzett kísérlet kezdeményezője kedden elismételte, továbbra is az agresszív tesztelésben hisz. „Egy tünetmentes hordozó akár 10 embert is megfertőzhet” - mondta Zaia újságíróknak. „A tesztelés életeket menthet”.

Vo’-ban jelenleg egyetlen regisztrált fertőzött sincs.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.