MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Egy növény, amellyel 2500 éve gyógyítanak

Egy növény, amellyel 2500 éve gyógyítanak

sokszinuvidek.24.hu

A növény neve: orvosi ziliz, fehérmályvának is hívják, hazánkban minden vizenyős réten megtalálható.

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész időre-időre jelentkezik a kertjében termő különleges vagy feledésbe merült növények bemutatásával, melyek közül ezúttal egy közel 2500 éve gyógyításra is használt növénnyel ismerteti meg olvasóinkat.

Erről a növényről alig hallani, pedig a hasonló nevű mályva vagy pille cukor neve is ebből származik. Amerikában marschmalow néven ismerik, de ma már semmi köze nincs a fehér mályva ízéhez.

A növényt közel 2500 éve használják gyógyításra, a mályvacukrot eredetileg ebből készítették.

Nemcsak díszes növény, amely kertünket díszítheti, hanem gyógyhatása mellett fűszernövényként is alkalmazható.

Kétéves vagy évelő növény, gyökere orsó alakú. Magassága elérheti az 1-1,5 métert is. Szórt állású bársonyos levelei kerekdedek vagy vese alakúak. 4-6 cm átmérőjű, virágai a levelek hónaljában csomókban állnak, a szirmok színe rózsaszín, bíboros, sötétebb erezettel. Rendszerint egész nyáron át folyamatosan nyílik. Termése cikkekre hasadó papsajt.

A napos, de nyirkos helyeket, a tápanyagban gazdag mélyrétegű talajokat kedveli.

Kora tavasszal ültessük, fóliába vagy ablakpárkányra. Nehezen csírázik. Két-három éves magot szoktak csiráztatni. Fokozatos hozzászoktatás után ültessük ki fagymentes időben, május közepén a szabadba. Ügyeljünk a megfelelő tőtávolságra. Száraz időben az öntőzést meghálálja.

Fokozott figyelmet érdemel a mályvarozsda elleni védekezés, de gyakori betegsége a fuzáriumos hervadás is. A rovarok közül a földibolhák jelentenek veszélyt rá.

A leveleket nyáron gyűjthetjük, a gyökérzetett pedig ősszel ássuk ki, ugyanis ekkor a legmagasabb a nyálkaanyag tartalma.

Mosás után rögtön hámozzuk meg és vágjuk fel apró darabokra és szárítsuk meg. Szellős helyen tároljuk, mert hajlamos a penészedésre.

Köhögés ellen érdemes megpróbálni az orvosi ziliz gyökeréből készült teát
2 teáskanálnyi apróra vágott zilizgyökeret áztassuk be 1 liter hideg vízbe és hagyjuk állni 8 órát! Ez után, szűrjük le, mézzel ízesítsük, és langyosan kortyolgassunk belőle.

Ugyanez a tea méz nélkül alkalmas szájgyulladás, tályog, kelések kezelésére is.

Bár az orvosi ziliz alkalmazásakor semmilyen mellékhatást nem észleltek, más gyógyszerekkel együtt nem szabad használni. Alkohollal, tanninokkal, vagy vaskészítményekkel együtt mérgezővé válhat, ugyanis megváltoztathatja azok felszívódását.

A leveléből készített pép sebgyógyító hatású, mert nyugtatja a bőrt. A népi gyógyászat, kelések, gennyesedések érlelésére használta.

Zsenge hajtásait, leveleit saláták készítéséhez érdemes kipróbálni.
Érdemes kandírozni a fehérmályva gyökeret, melyet addig főznek még puha nem lesz, majd cukrot adnak hozzá. Eredmény egy édes, fehér kissé szivacsszerű pálcika.