MENÜ
2019. június 19.
Gyárfás
Egy muszlim migráns nő a tradicionális vegyipari óriás élén

Egy muszlim migráns nő a tradicionális vegyipari óriás élén

hvg.hu

Ilham Kadri a Solvay vegyipari konszern elnök-vezérigazgatója január elsejétől.

A cégnek több mint 3000 dolgozója van, és még mindig az alapító Solvay család a legfontosabb tulajdonos.

Két út vezet ki a szülői házból, az egyik a férjed háza, a másik a temető. Egyik se tűnt túlságosan szexinek – mondja a hátrahagyott múltról a most 49 éves, Marokkóban született asszony. Amióta tavaly kiderült, hogy távozik a cég elnök-vezérigazgatója, a folyosókon mindenki csak arról pletykált, ki lesz az új nagyfőnök. Senkinek az eszébe sem jutott Ilham Kadri, aki gyakornokként kezdett a vállalatnál.

De hát ki emlékezett arra a csinos arab lányra, aki egy érettségivel a zsebében érkezett meg Franciaországba? Szülővárosát, Casablancát úgy hagyta el, hogy nem várta meg, amíg nagymamája jóslata beteljesül, és eléri őt is a helyi lányok sorsa: férjhez megy ahhoz, akit a szülei kijelölnek neki. Inkább tanulni ment Franciaországba. Mulhouse városában szerzett diplomát. Közel a Solvay gyárához, ahol a gyakornoki idejét töltötte. Na, de mindez már a múlt: a fiatal és tehetséges migráns lány azóta is folyamatosan tanul. A vegyészmérnöki diploma után jött a menedzserképző és az Egyesült Államok, ahol a bizniszt még mindig jóval hatékonyabban csinálják, mint Európában. Kevésbé számít, hogy ki honnan jött. Az viszont annál inkább, hogy mit teljesít.

Belgiumban szakítani akartak a múlttal

A Solvay család tradíciói immár nem elegendőek a globális versenyhez. Erre a nyilvánvaló tényre döbbentek rá Belgiumban, és ezért örültek meg annak, hogy egy fejvadász cég rátalált a számukra eszményi jelöltre. Ilham Kadri asszony ugyanis még mindig borzasztóan fiatal. Mindenki egy ötvenes-hatvanas férfire számított. Erre érkezett egy középkorú nő, aki arab, és ráadásul nem Európában született, hanem Marokkóban. Egy multicégnél ez előny is lehet, hiszen a muzulmán országok üzleti gyakorlatának ismerete egyáltalán nem elhanyagolható egy a globális piacon működő vállalat számára.

A tandem

Nem azonnal dobják a mély vízbe az új elnök-vezérigazgatót. Az év első három hónapjában együtt dolgozik az elődjével. Vagyis nagyon kínos meglepetések nem érhetik akkor, amikor már egyedül áll a kapitányi hídon, ahol nők az ugyancsak konzervatív Belgiumban nemigen tűntek fel eddig. Legfeljebb mint a nagyfőnök mindent tudó titkárnői. Dr. Ilham Kadri asszony azonban saját jogán lesz első számú vezető Belgium egyik legfontosabb vállalkozásánál. Tisztában van azzal, hogy munkáját nagyítóval figyelik majd, és nemcsak a Solvay cégnél. A migránsviták szerte Európában zajlanak. Dr. Ilham Kadri sikere vagy kudarca egy kicsit szimbolikus is lehet. Lehet-e ekkorát ugrani az európai elitben, ahol a dinasztiák nagyon is jelen vannak. De hát épp a Solvay dinasztia döntött úgy, hogy megpróbálkozik a migráns elnök-vezérigazgatóval, akinek egy dicső múlttal, de kétes jövővel rendelkező multi élén kell megmutatnia: a migráns múlt akár előny is lehet, ha valakinek megvan ehhez a tudása, tehetsége és szerencséje, mint dr. Ilham Kadrinak, a Solvay új elnök-vezérigazgatójának Belgiumban.