Tam_Bau
MENÜ
2019. január 21.
Ágnes
Egy csodás ház a hideg éghajlaton

Egy csodás ház a hideg éghajlaton

zoldbazar.blog.hu

Milyen lehet Norvégia észak-nyugati részén, egy szigeten élni, közel a sarkkörhöz?

 

Egy 4 gyermekes család pont ezt a földgömb alakú házat álmodta meg magának és meg is valósította Sandhornøya szigetén. A 3 szintes ház felső szintjét üvegbúra fedi, ez teszi lehetővé, hogy a saját házukba melegházszerűen termesszék a növényeiket. Természetesen komposztálnak is.

Maga a ház is organikus alapanyagokból épült, újrahasznosított fából, agyagból, vályogból a család mindent megtett, hogy a lehető "legkörnyezetbarátabb" módon építkezzenek és éljenek. Az elhasznált vizet a növények locsolására továbbhasználják. A tervezés folyamán figyelembe kellett venniük a sarkköri hideget és az ezzel járó erős szeleket. 3 hónapig ezen a szélességi fokon egyáltalán nem süt a nap, így akkor nem tudnak növényeket termeszteni.

A félgömb alakú tető a Solardome nevű cég terméke: 360 db üvegpanelt használtak fel, az üveg ellenáll az extrém hidegnek, szélnek, az üvegpaneleket összetartó alumíniumkeret is újrahasznosított! A ház építése 3 évet vett igénybe, 2013 decemberétől lakik benne a család és csodálatosan érzik magukat.