Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Dupla vám a kínai árukra, Kína megtorlást ígér

Dupla vám a kínai árukra, Kína megtorlást ígér

444.hu

Az amerikai kormány megduplázta a kínai áruk vámtarifáját.

Miután összeomlottak a kereskedelmi tárgyalások Kína és az Egyesült Államok között, az amerikai kormány 200 milliárd dollárnyi kínai termék eddigi 10 százalékos vámértékét 25 százalékra emelte. Peking erre azt ígérte, hogy megtorolják a lépést. A kínai vezetés azt mondta, nagyon sajnálják az amerikaiak lépését, és megteszik a szükséges ellenintézkedéseket.

A megduplázott tarifák a főleg halakat, táskákat, ruhákat és cipőket érint.

A két fél intenzív tárgyalásokban volt az elmúlt hónapok során, de már sejteni lehetett, hogy gond lehet, amikor Trump a hét elején lehetséges újabb vámok kivetéséről posztolt Twitterre.

A Reuters korábban arról írt amerikai kormányzati és üzleti források alapján, hogy Kína újra végigment a megszületett megállapodás vázlatán, és számos már megegyezett kérdést egyoldalúan újraírtak. Állítólag mind a hét fejezetben Kína egyszerűen törölte azokat a vállalásait, melyek törvénymódosításokkal oldottak volna meg olyan problémákat, mint amerikai szabadalmak ellopásának kérdése, a versenyt szabályzó törvények, a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés kérdése és az árfolyam-manipuláció.