MENÜ
2019. július 22.
Magdolna
Drónpostás viszi az őslakosoknak a levelet

Drónpostás viszi az őslakosoknak a levelet

444.hu • fotó: bbc.com

Ontario nagyon távoli, északi részén, egy indián őslakosok lakta területen jövőre beüzemelik a drónpostát.

A kanadai Moose Cree First Nation két területi egységből áll: egy szigetből, és egy 170 m2 nagyságú földterületből a közeli Moose folyó mentén, itt fekszik Moosonee.

A sziget nyáron csak csónakkal vagy helikopterrel, télen csupán egy fagyott földnyúlványon megközelíthető megközelíthető, így nem csoda, ha a rezervátum kormánya úgy döntött, könnyít a helyiek életén.

A kormány megállapodott egy drónszolgáltatóval, hogy évi 2,5 millió kanadai dollárért drónpostát állítanak üzembe - megkönnyítve ezzel a gyógyszerek, élelmiszerek, kisebb csomagok és persze a hagyományos levélposta forgalmát a sziget és a szárazföld között.

A szolgáltatás tavasszal, egy éves tesztüzemmód után indul, a postázható cuccok maximum tömeg 5 kilogramm lehet. A gépek hozzávetőleg 5 kilométert tesznek majd meg a rezervátum két egysége között.

A helyi kormány szóvivője szerint télen lesz igazi áldás a szolgáltatás, mert ha a folyó befagy, nehézkes és veszélyes közlekedés a sziget és a szárazföld között.

A történet érdekessége, ahogy a CBC tudósításában egy helyi elmondja, hogy Moose Cree 4400 lakója többségében őslakos, akik többnyire elvonultan élnek, és nem keresik a lehetőségét a technológiai innovációknak. Most mégis elsők közt lesznek, akiknél drónok felváltják a hagyományos postai szolgáltatásokat.