MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Drónokkal az oroszok ellen

Drónokkal az oroszok ellen

hvg.hu

Összeállt tíz ukrán informatikus, drónokkal segítik legyőzni az oroszokat.

Az oroszok kezdetben könnyen felderítették a kereskedelmi drónok jeleit, mostanra azonban az ukránok megtanulták bokkolni ezt.

Miközben Ukrajna a Nyugattól kapott fegyverekkel (is) próbálja visszaverni az orosz megszállókat, a háttérben a technológia segítségével is harcolnak az ukránok. A BBC egy önkéntes egységről készített riportot, melynek tagjai egytől egyig informatikusok.

Dmitro Podvorcsanszkij egy 10 főből álló egységet, a Dnyipro 1-et vezeti, amelynek feladata, hogy drónokkal derítsék fel az ellenséget. Mint mondja, ők inkább informatikusokként, mintsem katonákként harcolnak.

A felderítés a beszámoló szerint eredményes: korábban a segítségükkel lőttek ki egy harckocsit, három-négy tüzérségi ágyút, két aknavetőállást, valamint öt vagy hat lőszerlerakatot. Korábban harcoltak Rubizsnében és Szeverodonyeckben, most épp Szlovjanszk védelmére készülnek.

A kereskedelmi forgalomban kapható drónokat nemcsak felderítésre, de robbanószerek szállítására is használják. Ezek általában 200-500 gramm közötti lőszert tudnak szállítani, de egy nagyobb szerkezet akár 800 grammot is elbír. A bombákat saját kezűleg gyártják, majd abba a tartóba helyezik be őket, melyet korábban 3D-nyomtatással gyártottak le.

A beszámoló szerint a háború elején az oroszok az Aeroscope nevű rendszert használták arra, hogy észleljék a drónokat: a kommunikáció segítségével gyorsan megtalálták az eszközt és az irányítóját is. Mostanra az ukránok megtanulták blokkolni ezt a felderítést, ugyanakkor még mindig sok olyan fegyver van az oroszok kezében, amivel veszélyt jelentenek a drónokra és az irányítóikra is. Az egység eddig nagyjából öt ilyen, kereskedelmi forgalomban kapható drónt veszített el.