MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Drónokat vet be a spanyol rendőrség

Drónokat vet be a spanyol rendőrség

hvg.hu

A drónok a nagyobb városok felett járőröznek, és „kiabálnak”, hogy az emberek menjenek haza.

Otthon maradni – nemcsak nálunk, hanem a jóval fertőzöttebb Spanyolországban is ez lehetne a legfőbb védekezési eszköz a koronavírus megregulázhatatlan terjedése ellen. Mivel az állampolgárok egy része mintha nem akarná felismerni ezt, most drónokat vetett be a spanyol rendőrség.

Spanyolország az egyik legnagyobb európai gócpont a koronavírus-járványban, erre a hétre már 10 ezer fertőzöttel kalkulálnak. Múlt hét végén be is jelentették a szükségállapotot, aminek része, hogy a lakosok (körülbelül 47 millió emberről van szó) csak akkor hagyhatják el az otthonaikat, ha élelmiszert vásárolnak, orvoshoz, patikába vagy munkába mennek.

Nem egy hálás rendelkezés, azonban ezúttal tudomásul kell venni, hogy mindenkinek áldozatokat kell hozni. Sajnos egyelőre még sokan nem érzik át az előírás súlyát, és a kritériumokat figyelmen kívül hagyva flangálnak az utcán, kockáztatva, hogy megfertőződnek és másokat is megfertőznek.

Ez az a pont, ahol a spanyol rendőrség úgy gondolta, hogy beavatkozik, és kínai mintára drónokat vet be – mutatta be a BBC. A drónok a nagyobb városok felett járőröznek, és „kiabálnak”, hogy az emberek menjenek haza. A drónok természetesen a rendőrök üzenetét közvetítik.

Egyelőre még nem tudni, hogy ez az eljárás hatékony lesz-e, avagy sem, mindenesetre az tagadhatatlan, hogy a drónok (is) segítik tudatosítani azt a kockázatot, aminek az emberek kiteszik magukat, ha az utcára lépnek.