MENÜ
2019. június 19.
Gyárfás
Drágulnak a közjegyzői díjak

Drágulnak a közjegyzői díjak

index.hu • fotó: depositphotos.com

Októbertől sokkal többet kell fizetni a közjegyzőnek.

Október elsejétől emelkednek a közjegyzői eljárások díjtételei, például a hiteles másolatért, jognyilatkozat készítéséért vagy a végrendeletért az eddigi díj nagyjából dupláját kell fizetni - írta a Népszava.

Ahol az ügyérték számszerűsíthető, ott minden értéksávban 4500 forinttal nő a közjegyzői díj. Ahol nem számszerűsíthető az ügyérték, ott a megkezdett munkaórák alapján fizetik a közjegyzőt, októbertől pedig a munkadíj is több mint kétszeresére emelkedik. A jegyzőkönyvi tanúsítvány munkadíja például óránként 3000 forint helyett 8250 forint lesz, a jognyilatkozat, végrendelet óradíja 6000 forintról 11 ezerre nő.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara ismertetője szerint nem drágul ugyanakkor az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó - kamattámogatással érintett - kölcsönszerződés és jelzálogszerződés közokiratba foglalásának díja. Nem kell többet fizetniük azoknak sem, akik élettársi nyilatkozatot tesznek, vagy akik a házastársukkal vagyonjogi szerződést szeretnének kötni. Továbbra is ingyenes marad a végrendeletek országos nyilvántartásba történő bejegyzése is - olvasható a Népszavában.

A Magyar Közjegyzői Kamara hétfő délelőtt közleményt adott ki. Ebben hangsúlyozzák, hogy a közjegyzői díjszabás alapjainak korszerűsítésére húsz éve nem került sor. Azt írták, 1991 óta a havi bruttó átlagkereset Magyarországon csaknem a tizenhétszeresére nőtt, miközben a közjegyzők díjtételeinek nagy része változatlan maradt.