Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Drágulás jön, ha vége az árstopnak

Drágulás jön, ha vége az árstopnak

startlap.hu

Ha a kormány nem hosszabbítja meg az árstopot, alig több mint két hét múlva drágulás fogadja majd a vásárlókat a boltokban.

Felvásárlási hullám kezdődött az üzletekben a két hét múlva lejáró élelmiszerár-stop miatt – állítja a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Ha a kormány nem hosszabbítja meg a határidőt, májusban 20-30 százalékkal drágulhatnak a maximált árú termékek.

Orbán Viktor miniszterelnök a választás után az RTL Híradó kérdésére azt mondta, ő hosszabbítani szeretne az élelmiszerár-stopon. A Híradó a napokban szerette volna megszólaltatni a kormányt a befagyasztott árakról, de senki nem adott interjút.

Ha a kormány nem hosszabbítja meg az árstopot, alig több mint két hét múlva drágulás fogadja majd a vásárlókat a boltokban. Az orosz-ukrán háború hatására ugyanis egyetlen hónap alatt negyedével ugrott meg a növényi olajok ára a világpiacon – írja az RTL.hu.

Ha most eltörölnék vagy eltörlik az árstopot, akkor például a csirkemell esetében a mostani szinthez képest 20 százalékkal emelkednének az árak – nyilatkozta a csatornának Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője.

A KSH szerint az élelmiszerek drágultak a legjobban a múlt hónapban Magyarországon. Már márciusban átlag 13 százalékkal többet kértek értük, mint egy évvel korábban.