MENÜ
2019. október 16.
Gál
Drágább lesz a kenyér

Drágább lesz a kenyér

index.hu • fotó: bacsmegye.hu

Pékszövetség: Ha drágul a liszt, a kenyér is drágább lesz.

Ha drágulni fog a liszt, akkor az extra költséget a pékek be fogják építeni az áraikba, vagyis nőhet a kenyér és más pékáruk ára is - erről adott ki közleményt pénteken a Magyar Pékszövetség. A pékszövetség közleményével arra a napokban megjelent hírre reagált, hogy a következő egy-két hónapban a liszt átadási árának nagyjából 10 százalékos növekedésével lehet számolni.

Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára a héten a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy a gabona árának emelkedése, a minimálbér és a garantált bérminimum emelése valamint az áram megnövekedett ára mind hozzájárulhat ahhoz, hogy dráguljon a liszt. Pótsa azt mondta, nem gondolja, hogy a pékipar jelentősen emelné az árait emiatt, ha tíz százalékot emelkedik a liszt ára, az nagyjából 10 forinttal dobja meg a kenyér kilónkénti árát.

A pékszövetség arról nem írt a közleményében, hogy milyen emelkedésre lehet számítani. Septe József, a szövetség elnöke csak annyit írt a közleményében, hogy amennyiben a sütőipari vállalkozások költségei bármely tényező tekintetében emelkednek, ezt a többletköltséget a vállalkozások be fogják építeni átadási áraikba