Tam_Bau
MENÜ
2019. december 15.
Valér
Dobermannjaival fut szabadidejében Nagy László

Dobermannjaival fut szabadidejében Nagy László

csupasport.hu

Nagy László kutyás futóversenyre készül.

Nagy László, a Telekom Veszprém kézilabdacsapatának klasszisa szabadidejében is sok időt tölt sportolással. Ebben kitűnő partnere két dobermannja, Jolly és Joker, akik rendszeresen elkísérik egy-egy kiadós futóedzésre.

A futás alapvetően magányos tevékenység, de tehetünk róla, hogy ne legyen mindig az. Futhatunk együtt ismerősökkel, barátokkal vagy munkatársakkal, sőt kedvenc háziállatainkkal is. Egyre több állatbarát ismeri fel, sokkal kellemesebb a futás, ha a kutyájuk is velük tart. Hasonlóan vélekedik Nagy László, a Telekom Veszprém kézilabdacsapatának vezéregyénisége is. Ha teheti, együtt fut két dobermannjával, Jollyval és Jokerrel, így össze tudja kötni a kellemest a hasznossal.

Melyik a nyerő típus: Jolly vagy Joker?

Ha futásról van szó, mindkettő. Vélhetően azért, mert bár nem ugyanabból az alomból származnak, egyidősek, testfelépítésük is nagyon hasonló, és persze mindketten imádnak mozogni. Talán Jolly, a szukakutya kissé mozgékonyabb, de a teherbírásuk egyforma.

Megszokták már a Nagy László-féle hajtós tempót?

Nagyon jól bírják, általában én vagyok az, aki jobban elfárad. A futás gyakoriságát és intenzitását a meccsek számához igazítom: amikor van egy kis szünet a versenynaptárban, magamnak és a kutyáknak is nagyobb tempót diktálok. Persze nem mindig vagyok ilyen „szigorú”, néha csak könnyed kocogásra megyünk, ilyenkor kevésbé terheli meg őket a mozgás.

A szavaiból az derül ki, hogy a kutyusok jól bírják a „kiképzést”. Hogyan lett belőlük hűséges edzőpartner?

Már amikor kölyökkorukban hozzánk kerültek, tudtuk, hogy nagy mozgásigényű mindkettő. Ezért az elejétől fogva figyelni kellett rá, hogy mindig fárasszuk le őket, máskülönben a kertben élik ki magukat, amit leginkább a bokrok és a virágágyások sínylenek meg. Egyéves koruk után elérkezettnek láttuk az időt, hogy hozzászoktassuk őket a futáshoz.

Azt tudni kell, hogy kiskorukban a dobermannokat még nem szabad sokat futtatni, mert a hosszú végtagjaik sérülékenyebbek. Kis idő elteltével hozzá lehet őket szoktatni a hosszabb futótávokhoz is.

Valahányszor rájuk teszem a nyakörvet és a pórázt, izgatottak lesznek, hiszen tudják, most végre a futáson a sor. Mivel szeretik a sok mozgást, ideális edzőpartnernek bizonyulnak.

Mennyire fegyelmezett futók a kutyái? Nemegyszer látni olyat, hogy a házi kedvenc egyszer csak megunja a futást, és hanyatt-homlok menekülni kezd…

Nálunk szerencsére nem volt még ilyen. Nyolc-tíz hónapos koráig mindkettő kutyaiskolába járt, ahol szépen megtanították őket arra, hogyan kell az emberek között viselkedni. Amikor elviszem őket futni, soha sincs velük probléma: nem mászkálnak el, nem támadnak sem gyalogosra, sem biciklisre.

Arra is figyelek, hogy futás közben pórázon legyenek, mert vannak, akik félnek a kutyáktól. Ha valaki kutyával jár futni, jó, ha ezeket a szempontokat is figyelembe veszi.

Ki volt a futótársa, amikor a Barcelonában játszott?

Leginkább a csapattársaim… Tartottam kint egy amerikai buldogot, de ő inkább lustálkodni szeretett, mintsem mozogni. A kényelmes sétákra azonban ő is mindig jött velünk.

Sűrű a tavaszi program, hiszen hamarosan Bajnokok Ligája-negyeddöntő és vélhetően magyar bajnoki döntő is vár önre. Nem gondolt rá, hogy a kézilabdapályán kívül máshol is megméresse magát? Mondjuk, kutyás futásban…

A kislányom teniszezni jár, és az edzője tud arról, hogy futni járok Jollyval és Jokerrel. Ő javasolta, hogy április végén, májusban induljunk el egy kutyás futóversenyen. Ezt a felajánlást nem utasíthattam vissza.