Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Divatos nyílászárók

Divatos nyílászárók

lakaskultura.hu

A lakberendezés szerelmesei biztosan találkoztak ezekkel az izgalmas megoldásokkal.

Falban futó tolóajtók

Létezik tokborításos, illetve a nélküli változat, utóbbi esetben a szerkezet magába a falsíkba van beépítve. A fémvázat a fal építésekor, a gipszkarton vagy vakolható téglafal részeként szerelik be, de egy ügyes gipszkartonos, kőműves utólagos felújítás során előtétes falként is meg tudja oldani a rögzítést. A falban futó újszerű megoldások nagy előnye a kívül futó tolóajtókhoz képest, hogy sokkal elegánsabbak, és egyáltalán nem foglalnak helyet a helyiség falfelületéből. A tokszerkezetek acélból, a vasalatok kiváló minőségű acél vagy műanyag alkatrészekből állnak össze.

Az ajtólap és a tokborítás MDF-alapú, különböző festett vagy fafurnér felületekkel, de olykor speciális CPL-t is használnak a gyártás során. A lakásfelújítókat kevéssé érinti, de beszerezhető üzemi területre ajánlott horganyzott fém tokborítás is, amely porszórással bármilyen színre festhető. És hogy mi a legfontosabb előnye ennek a kialakításnak? A falban futó tolóajtókkal rengeteg helyet spórolhatunk! Sajnos kevésbé hangszigeteltek, mint a klasszikusan nyíló változatok, vagyis hanggátlásra a normálisan nyíló ajtó a jó választás.

A tapétaajtók

A falsíkba záródó, tapétázható felületű rejtett ajtók tokborítás és profilzárók nélkül készülnek, és az egyéni ízlésnek megfelelően a fallal egyszínűre festhetők vagy tapétázhatók. A falsíkhoz képest nyílhatnak akár befelé, akár kifelé, csukott állapotban pedig maximálisan belesimulnak a környezetükbe. A falba építendő tokszerkezet alumíniumból, maga az ajtó pedig festett fafurnér vagy CPL-lapokból készül.

Fontos információ, hogy ezzel a megoldással technikai ajtók nem készíthetők (sem hanggátló, sem tűzgátló változat), így ha ez lényeges követelmény, maradjunk a hagyományos típusoknál. Gyakorlatilag bármilyen tapéta kerülhet ezekre az ajtókra, ám a vizes csiszolóval előkészített festhető CPL-felületen kizárólag magas minőségű termékekkel érdemes dolgozni: tapétázás esetén vinil tapétaragasztó, festés esetén prémium minőségű latex falfesték, illetve vizes bázisú zománcfesték javasolt.