Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Divat és funkcionalitás, 2019 építészeti trendjei

Divat és funkcionalitás, 2019 építészeti trendjei

ingatlantajolo.hu

Ahogy az élet minden területén, az építészetben is jönnek-mennek a trendek.

Az építészeti trendek azonban legtöbbször nemcsak valami könnyen múló hóbortot, hanem általában a jobb funkcionalitást jelentik. Azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik idén fognának építkezésbe, vagy esetleg még a tervezés fázisában vannak. Mutatjuk, melyek lesznek a legnépszerűbb trendek, amelyeket érdemes beépíteni, ha igazán élhető otthont szeretnénk.

Rejtett technológia

Hogy ma már érdemes eleve úgy terveztetni otthonunkat, hogy az okos technológiával is fel legyen szerelve, nem kérdés. Bármilyen technológia azonban csak úgy lehet igazán hatékony, ha nem utólag adjuk a házhoz, hanem eleve beletervezzük, így láthatatlanul szolgálják kényelmünket anélkül, hogy felesleges kábeleket kellene kerülgetnünk.

Fenntarthatóság

A fenntarthatóság ma már nemcsak annyiból áll, hogy a ház megfelelő szigetelést kap, és felszerelünk a tetőre néhány napelemet. Érdemes arra is odafigyelni, hogy elsősorban helyben előállított anyagokból építkezzünk, egy csökkentjük a szállítással járó környezetterhelést.

Kisebb házak

Kicsit kapcsolódik az előző ponthoz. Bár sokaknál az elsődleges szempont az, hogy a jelenlegi építőanyag árak, és a szakemberek tarifái mellett nem tud nagyobb házat építeni, mint amekkorára feltétlenül szüksége van, a kisebb házak azért is trendik, mert kisebb az ökológiai lábnyomuk, könnyebb a karbantartásuk, olcsóbb a fenntartásuk, és nem utolsó sorban kisebb helyet foglalnak el a kertből.

Életterek a kertben

Hogy a ház kisebb helyet foglaljon a kertből, azért is fontos, mert nagyobb hangsúly helyeződik a kinti életterekre. Az új építésű házak már nemcsak 1-2, hanem több, különböző funkciójú teraszt is kapnak, és fontossá válik a külső és a belső tér összemosása. Lehet, hogy a házak mérete csökken, de az élettér összességében ugyanakkora marad, csak nagyobb része lesz kint, a szabad levegőn.