MENÜ
2021. szeptember 18.
Diána
Debütált a Tesla Model Y

Debütált a Tesla Model Y

elobolygonk.hu

Elon Musk Los Angelesben bemutatta a Tesla legújabb büszkeségét, a Model Y-t.

Elon Musk szerény Twitter-bejegyzése után minden Tesla-rajongó izgatottan várta a rejtélyes Model Y debütálását.

A márka negyedik nagy sorozatban készülő típusát Los Angelesben mutatta be Musk. A Tesla formanyelvébe tökéletesen illeszkedő Model Y a Model X hátsó szárnyas ajtóit ugyan nem kapta meg, de lehet hozzá nagy üvegtetőt és akár hét ülést is rendelni. Ahogy várható volt, az újdonság a Model 3 technikájára épül, az alkatrészek háromnegyede megegyezik a két típusban.

Musk szerint a Model Y a szabadidő-autók praktikumát a sportautók dinamikájával ötvözi, amit az alacsony tömegközépponttal (a padlóban van az akkumulátor) és légellenállással (0,23 az alaktényező), valamint az erős villanymotorokkal értek el.

Ahogy a Model 3 esetében, ebből is először a drágább változatok lesznek kaphatók, Észak-Amerikában 2020 őszétől, Európában várhatóan 2022-től.

A Model Y berendezése a Model 3-at idézi, a belső tér legfontosabb eleme a 15 col átlójú, középre beépített érintőképernyő, amely a normál műszerfalat is helyettesíti. Az Autopilot önvezető rendszer is elérhető a kocsihoz.

A Long Range hatótávolsága 483 km, a végsebessége 210 km/óra, a gyorsulása 0-97 km/órára 5,5 másodperc, az ára pedig 45 ezer dollár (13 millió Ft) lesz.
A kétmotoros, összkerékhajtású Dual Motor verzió 51 ezer dollár (14,15 millió Ft), ennek a hatótávja „csak" 450 km, azonban a végsebessége már 217 km/óra, a gyorsulása pedig csak 4,8 másodperc 0-97 km/órára.
A legerősebb és leggyorsabb Performace kivitel hatótávja szintén 450 km, a végsebesség 241 km/óra, a gyorsulása mindössze 3,5 másodperc 0-97 km/órára. Nem véletlen, hogy ez a legdrágább a maga 60 ezer dolláros (16,6 m Ft) alapárával.
2021 tavaszától lesz elérhető a Standard Range, 39 ezer dollárba (10,8 millió Ft) kerül, de ez is többet tud a mai villanyautók többségénél: 370 km a hatótávja, 193 km/óra a végsebessége és 5,9 másodperc a gyorsulása.
Ha beindul a gyártása, jó eséllyel a Model Y lesz a legnagyobb darabszámban értékesített Tesla. Elon Musk szerint arra is van esély, hogy a Model Y-ból több fogyjon, mint a másik három Tesla-típusból együttvéve.

https://www.youtube.com/watch?v=poTxDqms_nQ