MENÜ
2019. augusztus 24.
Bertalan
Czikkhalas Kft., a halgazdálkodás szakértője

Czikkhalas Kft., a halgazdálkodás szakértője

Takács Zsuzsa • fotó: Czikkhalas Kft.

A ponty pozíciója megingathatalan a tradicionális halfogyasztók körében.

A közel három évtizedes múltra visszatekintő Czikkhalas Kft. állattartással és erdőgazdálkodással is foglalkozik, neve azonban egybeforrt a halgazdálkodással. A Varsád mellett található összesen 220 hektáros tórendszerből látják el a hazai piacot legnagyobb mennyiségben ponttyal, a növényevő fajták és ragadozóhalak kisebb arányt képviselnek. A részletekről Katics Máté cégvezetővel, halászati szakmérnökkel beszélgettünk.

A Czikkhalas Kft. tíz darab völgyzárógátas tavat és 23 darab telelőt üzemeltet a Donát-patak völgyében. A jó technológiának, korszerű termelési struktúrának, és a patak tiszta vizének köszönhetően jó minőségű halak nevelkednek itt. Fontos tényező, hogy a vízgyűjtőterületet erdők, legelők veszik körül, nincsen üzem, vagy szennyező létesítmény – mondta a szakember, majd hozzátette: – Ezenkívül meghatározó a teljesértékű haltakarmány. Megfelelő ütemezésben indításként kukorica, majd triticálé és zöldborsó a takarmány, mindez döntően befolyásolja a hal húsának állagát, ízét.

Katics Máté elmondta, hogy egyéves korban vásárolják meg a tenyészhalakat, majd két éven keresztül nevelik a varsádi tavakban. Zömében pontyot állítanak elő, ez elsősorban a keresletnek köszönhető. Sokkal kisebb arányt képviselnek a növényevő halak, a fehér busa és amúr, valamint a ragadozók, a harcsa, a süllő és a csuka.

Fix partnerek vásárolják meg a halakat, egyrészt halászcsárdák, vendéglátósok, kereskedők a vevőik, két saját tulajdonú üzletük is szép forgalmat bonyolít le Szekszárdon és Tolnán. Ezenkívül horgászegyesületek tartoznak a széles partneri körbe. Magyarország déli területein, a tradicionális halfogyasztók körében a ponty viszi a prímet, mondhatjuk, hogy megingathatatlan a pozíciója, de jellemző, hogy a nagyvárosokban, elsősorban a hipermarketekben stagnál a kereslet a ponty iránt. A szakember mégsem pesszimista, szerinte pozitív tendencia, hogy néhány százalékban nőtt a halfogyasztás hazánkban. Ami az egyes fajtákat illeti, a süllő elég drága hal, mégis van kereslet a horgászegyesületek részéről, exportra is szállítanak belőle, míg a szürkeharcsa a boltok mellett elsősorban feldolgozásra kerül. Nehezen tudnak versenyre kelni ár-érték arányban a pisztránggal és az afrikai harcsával, ezért kell okosan egyensúlyozni a halgazdálkodás során. Ami egyre bonyolultabb a cégvezető szerint, de egyet bátran kijelenthetünk, térségünkben a ponty pozíciója megingathatatlan.

A Czikkhalas Kft. közel harminc éve termelési tapasztalattal rendelkezik, sokatmondó, hogy a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének partnerei, 2010 óta folyamatosan együttműködnek kutatás-fejlesztési pályázatokban, innovációs tevékenységekben, illetve gyakorlati munkákra hallgatókat is fogadnak. Meg kell jegyezni, hogy az utóbbi években egyre kevesebb az érdeklődő, hiába a gépesítés, a kétkezi munka a szabadban a hétköznapok része, ez pedig nem vonzó a fiataloknak. Pedig a halas szenvedély egy életre szól. Amikor arról faggattuk, eszi is a halat, vagy csak „termeli”, Katics Máté mosolyogva válaszolta: – Kedvencem a halászlé, pontosabban a varsádi halászlé, ami pontyból készül.