MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Csodaszer nincs, de léteznek olyan készítmények, amelyek hatékonyak a COVID-19 kezelésére

Csodaszer nincs, de léteznek olyan készítmények, amelyek hatékonyak a COVID-19 kezelésére

hazipatika.com

Magyarországon is alkalmazzák a remdezivir hatóanyagot.

Mivel egy teljesen új gyógyszer kifejlesztése hosszú éveket igényel, így a mostani világjárványban egyelőre az orvosok olyan hatóanyagokat próbálnak meg hasznosítani, amelyek már forgalomban vannak valamilyen más gyógyjavallattal - írja dr. Csupor Dezső szakgyógyszerész, gyógynövénykutató a pirulakalauz.hu oldalán megjelent cikkében. Mint írja, a potenciálisan hatékony szereket jellemzően számítógépes modellezéssel próbálják felderíteni afertőzésjellegzetességeit figyelembe véve, majd a gyakorlatban is kipróbálják, hogy kiderüljön, valóban hasznosak-e.

A szakember arra vállalkozott, hogy összefoglalja a COVID-19 kapcsán már elfogadott kezelési módszereket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján nem talált részletes információkat a kezelési ajánlásokról, ellenben az Egyesült Államok orvosi és közegészségügyi kutatásokat végző ügynökségének (National Institutes of Health, NIH) weboldalán igen. A NIH leírása szerint járóbetegek és oxigénpótlásra nem szoruló fekvőbetegek esetében nincs szükség sem vírusellenes, sem immunmoduláns kezelésre. A súlyosabb állapotban lévő betegeknél viszont szükség esetén remdezivirt és dexametazont is alkalmazhatnak a kezelőorvosok.

A remdezivir egy vírusellenes készítmény, amelyet az ebola vírusa ellen fejlesztettek ki, míg a dexametazon egy gyulladáscsökkentő. Ugyancsak ezt a két hatóanyagot javasolja alkalmazásra az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency, EMA) honlapja is, míg a kutatás és klinikai tesztelés fázisában lévő szerek között további 64 szert említ meg. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapjáról pedig az derül ki, hogy jelenleg tíz olyan hatóanyag és kezelési mód indikáción túli alkalmazását támogatják, amelyet eredetileg nem a COVID-19 kezelésére engedélyeztek.