MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Csodálatos erdő született a házasságból

Csodálatos erdő született a házasságból

index.hu

Egy brazil pár 1500 hektáros erdőt hozott létre két évtized alatt.

Az 1990-es évek elején Sebastião Ribeiro Salgado brazil fotós-újságíró Rwandában állomásozott, hogy tudósítson a Ruandai népirtásról. A helyszíni tapasztalat traumatizálta. 1994-ben nehéz szívvel visszatért Brazíliába, Minas Gerais-ba, remélve, hogy egy buja zöld erdő ölében találja majd meg ismét a nyugalmat, ahol felnőtt. Az erdő helyett azonban egy poros, kopár földet talált mindenütt. Néhány évvel alatt gyönyörű szülővárosa féktelen erdőirtáson ment keresztül, annak vadvilágával együtt. Számára mindent elpusztítottak. – A föld olyan beteg volt, mint én. A földterületeknek mintegy 0,5%-a volt fákkal borítva – osztotta meg egy interjúban a The Guardian. Salgado összetört.

Felesége, Lélia tett egy hihetetlen kijelentést: az egész erdőt újra akarja telepíteni. Salgado támogatta az ötletét, és ketten nekifogtak a hősies küldetésnek.

Salgado vásárolt egy elhagyatott szarvasmarhafarmot a szüleitől, és elkezdte kiépíteni lelkes önkéntesek és partnerek hálózatát, akik finanszírozzák és fenntartják majd a hatalmas projektjüket. 1998-ban megalapították az Instituto Terra nevű szervezetet, amely fáradhatatlanul dolgozott az erdő visszatelepítésén.

1999 decemberében vetették el az első vetőmagot. Az elején 24 munkavállalót alkalmaztak, majd az évek során számos önkéntes csatlakozott. Éjjel és nappal dolgoztak - az invazív gyomok felszámolásától az új palánták ültetéséig minden munkt el kellett végezniük.

Hamarosan a kemény munkájuk gyümölcsözni kezdett, a régióban őshonos trópusi fák elkezdtek virágozni. Rengeteg csemete adományt kaptak, amelyből sűrű erdő növekedett.

A "kézműves" erdő főleg helyi fajokból áll. A legújabb műholdképek megmutatják, hogy egy nyugtató zöld erdő borítotja a területet, amely egykor oly sivár volt. 1998 óta több mint 2 millió ültetvényt telepítettek 293 fafajból, és megfiatalították az 502 hektáros trópusi erdőt. A biológiai sokféleségben gazdag zónát a közelmúltban magánéleti örökségi rezervátumnak (PNHR) nyilvánították.

A Salgado erdő hatása

Ez az erdősítési projekt kétségtelenül a világ egyik legnagyobb környezetvédelmi kezdeményezése, segített a talajerózió szabályozásában és a térség természetes forrásainak újjáélesztésében. Nyolc vízforrása van, amely egyszer már kiszáradt, de jelenleg körülbelül 20 liter / perc sebességgel áramlik, és enyhíti a szárazságra hajlamos régió vízhiányát.

Salgado erdője is bizonyítja, hogy a klímaváltozás tendenciája megfordítható, ha megpróbálják. Több csapadékot hozott a térségben és a hűvösebb időjárás miatt drasztikus és kívánatos változást eredményezett az éghajlatban.

Az erdő legjelentősebb pozitív aspektusa az elveszett állatvilág visszatérése. Több mint 172 madárfaj, 33 emlősfaj, 15 kétéltű és hüllőfaj került be az erdő belső terébe, ami két évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen volt. Az erdőben lévő növény- és állatfajok közül sokan szerepelnek a veszélyeztetett fajok listáján.

Erőfeszítések a jó szokásokért

Az éghajlatváltozás komoly valóság. Az emberiség viseli a bolygón elkövetett könyörtelen pusztítás következményeit. Az olyan emberek, mint Salgado és Lélia, reményt adhatnak nekünk, bizonyítva, hogy a türelem és a kitartás lehet a kulcsa a természet sebeinek gyógyítására. Ha mindössze 20 év alatt két ember létrehozhat egy 1502 hektáros erdőt, akkor képzeljük el, mire lennénk képesek, ha mindenki együtt tenne a környezet védelme érdekében. Tudatosítanunk kell, hogy minden egyes fa esetében évente 118 kg oxigént adunk a levegőhöz, és 22 kg-mal csökkentjük a a szén-dioxid mennyiségét.

A jó erőfeszítések minden olvasót arra ösztönözhetnek, hogy aktívan vegyenek részt fák ültetésében, fokozatosan szokássá alakítva azt az életükben.