MENÜ
2020. augusztus 4.
Domonkos, Dominika
Csodabogarak – különc szokások a klasszikusok között

Csodabogarak – különc szokások a klasszikusok között

nlcafe.hu

A zeneszerzők, művészek életstílusa mindig is különcnek számított.

Néhány meglepő és furcsa szokás azonban még a művészlelkek körében sem mindennapos.

A híres zeneszerző a napjait pontosan 60 szem, saját maga által kiválogatott kávészemből készített kávéval indította. Komponálni jellemzően meditatív állapotban szeretett: ilyenkor sem íróeszközre, sem papírra nem volt szüksége, egyszerűen megjegyezte, gondolatban lejegyzetelte a kottát. Miközben gondolataiba merülve föl s alá járkált, időnként egy kancsó vizet öntött a kezére, vagy fürdőzés közben merült meditatív állapotba.

A XX. század egyik leghíresebb zongoristája, Glenn Gould is valódi csodabogárnak számított. Kizárólag egy széken volt hajlandó ülni, mégpedig azon, amelyet édesapja készített neki, még Glenn gyermekkorában. Hiába volt alacsony ez a szék, a zongorát mégis mindig magasabbra kérte állítani, így zongorázás közben furcsa pózban tudott csak játszani. Játéka közben dúdolt, ahogy azt édesanyja tanította neki még gyermekkorában.

Beethovenhez képest az orosz zeneszerző reggeli rituáléja már-már hétköznapinak számít. Sztravinszkij minden reggel fordított szemszögből figyelte a világot: reggelente 15 percet fejen állt. Elmondása szerint a fejenállás segített neki kitisztítani elméjét, ilyenkor szabadult meg az állandóan cikázó gondolatoktól és került meditatív állapotba.