MENÜ
2020. július 6.
Csaba
Csíkos tehenek – kevesebb légycsípés

Csíkos tehenek – kevesebb légycsípés

femina.hu

Egy japán kutatócsoport a tehenek életét nagyban megkeserítő légycsípések számát szerette volna redukálni.

A kísérletről készült tanulmányban kifejtették, hogy érdekes módon a tehenek csíkozottsága képes befolyásolni, csökkenteni a légycsípéseket. Ennek a bizarr, kezdetben sokak által viccnek hitt hipotézisnek úgy jártak utána, hogy hat japán fekete tehén közül befestettek párat fekete-fehér csíkosra, illetve néhánynak nem nyúltak a szőréhez.

Ezzel érdekes, zebramintás teheneket hoztak létre természetes alapú festék segítségével, az eredmények pedig meglepően pozitívak voltak. Úgy tűnik, tényleg volt értelme kimázolni a teheneket, mivel a fehér csíkos egyedek jóval kevesebb légycsípést szenvedtek el. Mi lehet ennek az oka?

A csíkozottság szerepe az állatvilágban

Szakértők egyik csoportja szerint a zebra csíkozottsága azt a célt szolgálja, hogy el tudjanak rejtőzni a legyek és egyéb paraziták elől, mások pedig inkább egyfajta kamuflázsként tekintenek rá, amivel a settenkedő ragadozókkal szemben tudnak nyerni értékes perceket. Valószínűleg mindkettő feltételezésben van valami.

Akárhogy is legyen, úgy tűnik, ezzel a módszerrel át lehet verni a legyeket. Azonban az igen kevés tehenet számláló minikísérlet eredményét nem szabad tényként értelmezni. A felfedezés viszont további kutatásokat indított el, ezért más típusú teheneken is ki fogják próbálni a módszert, illetve egy másik feltételezésnek is utánajárnak.

A csoport egyik tudósa, Tomoki Kojima annyit hintett el a jövőbeli kísérletekről, hogy egy korábbi tanulmányra épülne, és apró pöttyöket festenének az állatokra. Ezeknek a foltoknak az átmérője nem haladná meg a 10 centimétert, elméletileg ennek is hasonló hatással kellene lennie a parazitákra, mint a csíkozottság.

Akárhogy is, ez egy jó út mind a tehenek, mind pedig a környezet számára. Előbbinek azért, mert ha ez a nagyon olcsó légymentesítő módszer beválik, igen hamar el fog terjedni, nem kell többé szenvedniük a csípős bogaraktól. Utóbbinak pedig azért, mert egy vegyianyag-forrással kevesebbel fogja az emberiség szennyezni a természetet.